Lucruri pe care n-ar trebui să le faci când eşti stresat

Atunci cand ai probleme, cand stresul pare ca urca pana la cer, ultimul lucru pe care ti l-ai dori este inrautatesti lucrurile. Tocmai de aceea ar trebui sa eviti aceste patru capcane.

02 mart. 2016, 21:19
Lucruri pe care n-ar trebui să le faci când eşti stresat

Sa nu bei cafea dimineata

Prea multe cesti de cafea te fac sa te misti ca un tigru in cusca. Asa ca este un lucru inteligent sa eviti bauturile cu cafeina atunci cand esti stresat/a, nu-i asa? Nu neaparat, daca iei in calcul concluziile unui studiu realizat de Universitatea din Bristol. Cel putin daca esti femeie. Atunci cand urmasele Evei colaboreaza intre ele in conditii de presiune au rezultate mai bune daca au baut inainte in jur de trei cesti de cafea cofeinizata. Au increderea mai mare in colegele lor, in abilitatile lor de a performa si se descurca mai bine in general. In schimb, barbatii bautori de cafea obtin rezultate mai proaste sub presiune. Femeile stresate au tendinta de a fi mai cooperante in vreme ce la barbatii aflati in aceeasi situatie se activeaza mecanismul instinctual de „lupta sau fugi”. Cafeina pare sa accentueze acest comportamnet ceea ce la femei inseamna performante mai bune.

Sa faci lucrul care pare corect (insa nu este deloc asa)

Cel mai rau lucru pe care il poti face intr-o situatie extrem de tensionata este sa te gandesti prea mult la ceea ce faci, sustine Sian Beilock, specialist in stiinte cognitive la Universitatea din Chicago. Daca esti in timpul unui interviu pentru un job si te gandesti la cum sa sa fii mai convingator cand vorbesti despre munca de voluntariat pe care ai depus-o si cum sa eviti sa ti se vada axila transpirata sigur o vei da in bara. Pentru a preveni sa te tot gandesti la ce trebuie sa faci (si sa fii ingrijorat ca ai putea rata un raspuns sau altul) incearca sa te obisnuiesti sa raspunzi sub presiune; spre exemplu ai putea ruga un prieten mai dur/aspru sa te supuna unui tir de intrebari.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro