Lucruri pe care nu le ştiai despre Gangnam Style

Gangnam Style este în prezent cea mai vizionată piesă de pe Youtube din toate timpurile, cu peste 830 de milioane de vizualizări. Cu toate acestea, majoritatea celor ce au urmărit videoclipul nu ştiu ce înseamnă versurile, sau cine este interpretul grăsuţ din videoclip. Melodia ascunde printre versurile ritmate o importantă problemă socială din Coreea de Sud.

RomaniaTV.net
28 nov. 2012, 11:23
Lucruri pe care nu le ştiai despre Gangnam Style

PSY, pe numele adevărat Park Jae-sang, este un bărbat în vârstă de 34 de ani, care a debutat în muzică în 2001, fiind o celebritate în Asia dinaintea  succesului mondial cu Gangnam Style. Fiind întrebat de ce are un astfel de succes, artistul a declarat pentru o televizune americană: „Nu sunt frumos, nu sunt înalt, nu am muşchi, nu sunt slab, dar sunt aici.” El consideră că „atitudinea” i-a adus faima.

Site-ul american Reddit a organizat o pentru cititorii săi un video-interviu în direct de o oră în care artistul a răspuns la peste 50 de întrebări ale fanilor. În timpul acestei sesiuni, el a declarat că Gangnam Style nu încearcă să aibă o influenţă socială, dorind să fie o melodie amuzantă, care să prindă la public. Artistul însuşi provine dintr-o familie înstărită, care locuia aproape de cartierul Gangnam, iar de la debutul lui în muzică a primit peste 4000 de dolari în amenzi pentru consumul de marijuana.  În acelaşi interviu, PSY vorbeşte despre Freddy Mercury ca fiind persoana ce l-a inspirat cel mai mult în muzică şi a precizat că îşi compune singur versurile. O afirmaţie şocantă a fost aceea că ar vrea să compună o melodie alături de Justin Bieber.

Versurile melodiei Gangnam Style vorbesc despre un auto-proclamat bărbat realizat, care este în căutarea „unei fete perfecte care ştie când să fie rafinată şi când să devină sălbatică”. Referenul “Oppan Gangnam Style” se poate traduce prin „Băiatul acesta are stilul Gangnam”, referindu-se la el, cel care seamănă celor din cartierul Gangnam. Succesul melodiei a dus la căutarea unor  înţelesuri mai profunde pentru aceste versuri simple care vorbesc despre dorinţa unui băiat stilat de a găsi o fată pe măsura lui. De asemenea, clipul abundă de ironii la adresa celor bogaţi, şi la obiceiurile acestora: “Psy este singurul artist care parodiază cel mai bogat şi cel mai puternic cartier din Coreea” a declarat Sukjong Hong, redactor la Open City,un ziar online din New York.

„Gangnam Style reuşeşte să inspire atât invidie, cât şi dezgust pentru locuitorii acestei zone.”,a declarat Kim Zakka, un cunoscut critic de muzică de la Seul. Conform Associated Press, “În spatele acestui cântec amuzant care a cucerit lumea, se află un important comentariu social privind cei mai noi bogătaşi ai ţării, care locuiesc în Gangman, un cartier luxos din Seul.”

Gangnam este în acelaşi timp unul din cele mai scumpe cartier din toată Coreea de Sud, dar şi unul dintre cele mai noi. Doar un procent din locuitorii capitalei locuiesc aici, zonă unde un apartament costă peste 700 de mii de dolari, bani pe care o persoană cu venituri medii i-ar putea strânge în 18 ani în Coreea.  Zona este cunoscută pentru cluburile scumpe şi pentru clinicile de înfrumuseţare, locuitorii fiind văzuţi ca persoane îmbogăţite rapid, care vor să îşi consume banii pe bunuri de import.