Lucrurile de care trebuie să ții cont pentru a avea în grădină gogoșari dulci și cărnoși. Sfaturile prețioase oferite de grădinarii pricepuți

Atunci când vine vorba de gogoșari, un pământ bine pregătit reprezintă cheia. Descoperă în acest articol cum trebuie să pregătești corect terenul pentru plantarea gogoșarilor în grădina ta.
Irina Dumitrescu
16 mai 2025, 14:48
Lucrurile de care trebuie să ții cont pentru a avea în grădină gogoșari dulci și cărnoși. Sfaturile prețioase oferite de grădinarii pricepuți

Atunci când vine vorba de gogoșari, un pământ bine pregătit reprezintă cheia. Descoperă în acest articol cum trebuie să pregătești corect terenul pentru plantarea gogoșarilor în grădina ta.

Gogoșarii iubesc soarele și căldura, așa că este recomandat să alegi un loc însorit, unde soarele strălucește între 6 și 8 ore pe zi. Evită zonele umbrite sau cele expuse la curenți reci, iar dacă ai un teren cu o ușoară pantă spre sud sau sud-est, vei asigura o scurgere eficient a apei.

Citește și: Cum își îngrijesc Dana Nălbaru și Dragoș Bucur grădina de la țară. Au tot ce le trebuie în gospodărie: „Am luat răsaduri”

Ce trebuie să faci pentru a avea gogoșari perfecți în grădină

Potrivit grădinarilor, nu este potrivit să plantăm gogoșari după roșii, vinete sau cartofi, căci acestea pot împărți aceleași boli ale solului, iar riscul de infestare crește.

Gogoșarii preferă un sol luto-nisipos, fertil și bine drenat, pH-ul ideal fiind între 6.0 și 7.0. În cazul în care solul este prea acid, se adaugă var dolomitic, iar dacă este prea alcalin, se încorporează compost matur sau gunoi de gradj bine fermentat. Totodată, pH-ul poate fi verificat cu un kit de testare din magazinele de grădinărit.

În același timp, grădinarii recomandă adăugarea materiei organice în sol, cu 2-3 săptămâni înainte de plantare. Se pun 4-6 kg/mp de compost, mraniță sau gunoi de grajd bine descompus, iar pentru un plus de nutrienți, se pun cenușă de lemn (bogată în potasiu) și superfosfat simplu (pentru un aport bun de fosfor).

Pământul trebuie săpat adânc, aproximativ 25-30 cm. Această lucrare afânează solul și ajută rădăcinile să pătrundă ușor. Mărunțește bulgării mari cu grebla sau motosapa și nivelează uniform. Este important ca buruienile și resturile de plante rămase din culturile anterioare să fie eliminate, deoarece acestea reprezintă surse de boli și dăunători.

Grădinarii susțin că dacă solul este infestat cu buruieni sau patogeni, atunci se aplică tehnica de solarizare. Mai exact, se întinde o folie transparentă peste sol timp de 4-6 săptămâni,  căldura acumulată distrugând multe semințe de buruieni și agenți patogeni. După plantare, se folosesc mulci naturali precum paie sau frunze uscată ori folie specială. În acest mod, buruienilor vor fi ținute sub control.

Cu o zi sau două înainte de plantare, solul se udă bine și se formează straturi de 80-100 cm lățime, lăsând spații de circulație între ele. În acest fel, plantele vor fi bine aerisite.

Citește și: Floarea pe care nu e bine să o plantezi lângă roșiile din grădină. Este frumos mirositoare, dar îți distruge recolta

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 7, peste trei zodii vine ploaia de noroc. Soarta le e favorabilă, se anunță câștiguri frumușele
Capital.ro
Ordin pentru românii cu buletin. Se aplică amendă 1.000 lei pe loc sau închisoare. Interzis în România și diaspora
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă