Lucrurile de care trebuie să ții cont pentru a avea în grădină gogoșari dulci și cărnoși. Sfaturile prețioase oferite de grădinarii pricepuți

Atunci când vine vorba de gogoșari, un pământ bine pregătit reprezintă cheia. Descoperă în acest articol cum trebuie să pregătești corect terenul pentru plantarea gogoșarilor în grădina ta.
Irina Dumitrescu
16 mai 2025, 14:48
Lucrurile de care trebuie să ții cont pentru a avea în grădină gogoșari dulci și cărnoși. Sfaturile prețioase oferite de grădinarii pricepuți

Atunci când vine vorba de gogoșari, un pământ bine pregătit reprezintă cheia. Descoperă în acest articol cum trebuie să pregătești corect terenul pentru plantarea gogoșarilor în grădina ta.

Gogoșarii iubesc soarele și căldura, așa că este recomandat să alegi un loc însorit, unde soarele strălucește între 6 și 8 ore pe zi. Evită zonele umbrite sau cele expuse la curenți reci, iar dacă ai un teren cu o ușoară pantă spre sud sau sud-est, vei asigura o scurgere eficient a apei.

Citește și: Cum își îngrijesc Dana Nălbaru și Dragoș Bucur grădina de la țară. Au tot ce le trebuie în gospodărie: „Am luat răsaduri”

Ce trebuie să faci pentru a avea gogoșari perfecți în grădină

Potrivit grădinarilor, nu este potrivit să plantăm gogoșari după roșii, vinete sau cartofi, căci acestea pot împărți aceleași boli ale solului, iar riscul de infestare crește.

Gogoșarii preferă un sol luto-nisipos, fertil și bine drenat, pH-ul ideal fiind între 6.0 și 7.0. În cazul în care solul este prea acid, se adaugă var dolomitic, iar dacă este prea alcalin, se încorporează compost matur sau gunoi de gradj bine fermentat. Totodată, pH-ul poate fi verificat cu un kit de testare din magazinele de grădinărit.

În același timp, grădinarii recomandă adăugarea materiei organice în sol, cu 2-3 săptămâni înainte de plantare. Se pun 4-6 kg/mp de compost, mraniță sau gunoi de grajd bine descompus, iar pentru un plus de nutrienți, se pun cenușă de lemn (bogată în potasiu) și superfosfat simplu (pentru un aport bun de fosfor).

Pământul trebuie săpat adânc, aproximativ 25-30 cm. Această lucrare afânează solul și ajută rădăcinile să pătrundă ușor. Mărunțește bulgării mari cu grebla sau motosapa și nivelează uniform. Este important ca buruienile și resturile de plante rămase din culturile anterioare să fie eliminate, deoarece acestea reprezintă surse de boli și dăunători.

Grădinarii susțin că dacă solul este infestat cu buruieni sau patogeni, atunci se aplică tehnica de solarizare. Mai exact, se întinde o folie transparentă peste sol timp de 4-6 săptămâni,  căldura acumulată distrugând multe semințe de buruieni și agenți patogeni. După plantare, se folosesc mulci naturali precum paie sau frunze uscată ori folie specială. În acest mod, buruienilor vor fi ținute sub control.

Cu o zi sau două înainte de plantare, solul se udă bine și se formează straturi de 80-100 cm lățime, lăsând spații de circulație între ele. În acest fel, plantele vor fi bine aerisite.

Citește și: Floarea pe care nu e bine să o plantezi lângă roșiile din grădină. Este frumos mirositoare, dar îți distruge recolta

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vedetă de pe Netflix, moarte bruscă. S-a stins la doar 28 de ani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări