Ludovic Orban a dat în judecată Guvernul: „Încalcă grav Constituția! Nesimțire!”

După ce a devenit indezirabil lui Klaus Iohannis și a fost „decapitat" din PNL, Ludovic Orban a revenit în forță, pe scena politică. Fostul premier a dat în judecată Guvernul, iar primul termen de judecată va avea loc foarte curând. 

08 ian. 2023, 16:23
Ludovic Orban a dat în judecată Guvernul: „Încalcă grav Constituția! Nesimțire!”

Pe 6 februarie 2023 va avea loc primul termen în procesul în care Ludovic Orban a cerut instanței să oblige Guvernul să organizeze alegeri în localitățile unde a fost vacantată funcția de primar.

Președintele partidului Forța Dreptei susține că prin refuzul Guvernului de la organiza alegeri, se încalcă flagrant Constituția.

Anunțul cu privire la proces a fost făcut de liberalul conservator pe pagina sa de Facebook.

„2023 începe cu o veste bună! De peste un an de zile Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localităţi în care s-a vacantat funcţia de primar. Aceste comunităţi locale sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea dată de votul cetăţenilor.

Guvernul încalcă grav Constituţia, legile ţării şi cele mai elementare norme de funcţionare a unei democraţii. Practic guvernul a interzis dreptul de vot pentru sute de mii de cetăţeni români, care sunt împiedicaţi de guvern să îşi voteze primarul.

Văzând nesimţirea partidelor din coaliţie, dispreţul guvernanţilor faţă de dreptul de vot al oamenilor şi refuzul sistematic de a organiza alegeri la oricâte solicitări publice am formulat ca parlamentar, am luat decizia că nu mai există nicio altă soluţie decât să dau în judecată Guvernul pentru a obţine din partea unei instanţe o decizie care să oblige guvernul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor”, a anunţat Ludovic Orban.

 

Ludovic Orban, nerăbdător să-și susțină punctul de vedere alături de avocați, în fața instanței

 

Procesul va fi judecat la Curtea de Apel din București.

„După şase luni de la declanşarea procedurii, Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată pentru data de 6 februarie. Legea este clară. În termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea consiliului local, guvernul este obligat să emită hotărârea de guvern de organizare a alegerilor.

Am încredere că judecătorii vor trata speţa cu toată atenţia şi că vor decide cât mai repede să facă dreptate, să determine guvernul să respecte legea şi dreptul de vot al cetăţenilor români, drept garantat de Constituţie şi de lege”, a explicat preşedintele partidului Forţa Dreptei.

Postarea lui Orban s-a încheiat cu un post-scriptum: „Înlocuiesc proverbul ‘Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou’ cu ‘Cine nu organizează azi alegeri locale, mâine nu va mai organiza nicio alegere’”.

Cel mai probabil, Ludovic Orban va candida la alegerile prezidențiale din 2024.