Ludovic Orban: „Dacă vrem să scadă preţul la energie, trebuie să creştem producţia. Guvernul bagă beţe-n roate!”

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a declarat duminică, la Deva, că soluţia pentru scăderea preţului la energie este o creştere a producţiei din surse relativ ieftine, cum sunt cogenerarea, energia verde sau cea nucleară, anunță Agerpres.

18 dec. 2022, 17:40
Ludovic Orban: „Dacă vrem să scadă preţul la energie, trebuie să creştem producţia. Guvernul bagă beţe-n roate!”

În acest context, Ludovic Orban a arătat că sunt investiţii nefinalizate în energie verde care însumează 7.000 MW, însă acestea nu pot fi duse la bun sfârşit din cauza unor proceduri care le întârzie sau blochează.

„Dacă vrem să scadă preţul la energie, în mod realist, trebuie să creştem producţia. (…) Guvernul în loc să susţină toate proiectele de investiţii, care sunt făcute fie de firme, fie de cetăţeni care vor să devină prosumatori – şi asta poate să reducă cererea de pe piaţă şi implicit să aducă preţul la energie mai aproape de realitatea costurilor pentru producerea energiei – Guvernul bagă beţe în roate. La ora actuală sunt peste 7.000 de MW, investiţii în energie verde, care nu se pot realiza din cauza faptului că Guvernul fie întârzie, fie blochează în diferite zone. Fie la Transelectrica, fie la distribuitor prin avizul de racordare, fie la Ministerul Agriculturii – pentru că parcurile fotovoltaice se construiesc, în special, pe terenuri care erau terenuri agricole şi ca să-l poţi să-l scoţi din circuitul agricol e o procedură care este blocată sau întârziată de actualul guvern”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Citiți și: Ludovic Orban nu este de acord cu boicotarea firmelor austriece: „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!”

Fostul premier liberal a adus în discuţie şi producţia de energie în hidrocentrale, despre care a spus că se află la un nivel mediu de 1.100 de MW, anul acesta, în condiţiile în care puterea instalată este de 6.600 MW.

„Nu mi se pare normal, de exemplu, să ai pe hidro o putere instalată de 6.600 de MW şi tu să produci 1.100 de MW, în medie, anul acesta. Nu mai e nici secetă, nu mai e nimic. Cum să nu produci energie hidro, care este cea mai ieftină energie?!”, a mai spus Ludovic Orban.

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei s-a aflat, duminică, la Deva, unde s-a înfiinţat filiala judeţeană a formaţiunii politice, preşedintele interimar al organizaţiei din Hunedoara fiind desemnat Pompiliu Crai.

Citiți și: Ludovic Orban: „Eu cred ca Guvernul nici nu si-a dorit sa lupte cu inflaţia pentru ca le-a adus bani”