Ludovic Orban a răbufnit după propunerile lui Dan Barna: Am convenit să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora avem consens

Ludovic Orban a criticat ieșirea de marți a lui Dan Barna, copreședintele USR Plus, în care a spus pe cine propune pentru șefia Camerei Deputaților și pentru funcțiile de vicepremieri.

15 dec. 2020, 15:05
Ludovic Orban a răbufnit după propunerile lui Dan Barna: Am convenit să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora avem consens

Dan Barna a declarat, marți, că președinții celor trei partide care vor forma Guvernul, mai exact el, Ludovic Orban și Kelemen Hunor, ar trebui să primească funcții de vicepremieri, iar la președinția Camerei Deputaților să fie numit Cătălin Drulă.

Ludovic Orban a declarat că a existat o convenție încă de la începutul negocierilor ca să nu se comunice separat și, atunci când se iese public, să se comunice doar lucrurile asupra cărora există un acord.

”Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS și UDMR să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord.

Având în vedere faptul că înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formațiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalți parteneri de discuție.

Consider că orice propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor și încurajez toți partenerii să rămână consecvenți acordului inițial”, a declarat Ludovic Orban.

Nici UDMR nu a reacționat într-un mod pozitiv la propunerea lui Dan Barna. Cseke Attila i-a atras atenția liderului USR că în timpul negocierilor nu se iese public cu mesaje neconvenite cu ceilalți parteneri de discuție.

Prima reacție din PNL după propunerea lui Dan Barna: Confirmă că a greșit când a încercat să-și impună numirea la Camera Deputaților

Vicepreședintele PNL, Gheorghe Falcă, a avut și el o primă reacție după propunerea făcută de Dan Barna.

Astfel de propuneri trebuie făcute la masa negocierilor, nu prin declarații publice, a spus Gheorghe Falcă la Digi24.

„Cred că dl Barna confirmă că a greșit când a încercat să impună numirea lui ca președinte al Camerei Deputaților. Cred că astfel de ieșiri nu ajută pe nimeni, cred că astfel de lucruri trebuie făcute în interior, în ceea ce înseamnă încrederea între parteneri. În cazul acelor negocieri ieșim cu o soluție pentru ceea ce înseamnă programul de guvernare, pentru că acesta va fi legea care va permite gesionarea de către Guvern și Parlament a treburior publice, apoi modul în care va arăta Guvernul României și în final despre oamenii care vor ocupa atât funcțiile executive, cât și funcțiile pentru Camera Deputaților și Senat”, a declarat vicepreședintele PNL.

„Cred că după ziua de astăzi, oamenii care sunt la negocieri ar trebui să comunice exact modul în care vom guverna împreună și la final oamenii care vor comunica funcțiile”, a adăugat el.

Întrebat dacă PNL ar putea accepta varianta propusă de Dan Barna, Falcă a afirmat: „Eu cred că toate aceste lucruri ar trebui discutate la masa negocierii și niciodată prin declarații. Dacă ne respectăm, ne spunem lucrurie în interior, nu prin mass media”.

Gheorghe Falcă e de părere că nici Dacian Cioloș, propunerea USR pentru funcția de premier, nu a știut de anunțul pe care urma Barna să îl facă.