Prima reacție din PNL după propunerea lui Dan Barna: Confirmă că a greșit când a încercat să-și impună numirea la Camera Deputaților

Vicepreședintele PNL, Gheorghe Falcă, a avut o primă reacție după propunerea făcută de Dan Barna, copreședinte al Alianței USR PLUS, pentru șefia Camerei Deputaților și pentru funcțiile de vicepremieri.

15 dec. 2020, 13:09
Prima reacție din PNL după propunerea lui Dan Barna: Confirmă că a greșit când a încercat să-și impună numirea la Camera Deputaților

Dan Barna a declarat, marți, că președinții celor trei partide care vor forma Guvernul, mai exact el, Ludovic Orban și Kelemen Hunor, să primească funcții de vicepremieri, iar la președinția Camerei Deputaților să fie numit Cătălin Drulă.

Astfel de propuneri trebuie făcute la masa negocierilor, nu prin declarații publice, a spus Gheorghe Falcă la Digi24.

„Cred că dl Barna confirmă că a greșit când a încercat să impună numirea lui ca președinte al Camerei Deputaților. Cred că astfel de ieșiri nu ajută pe nimeni, cred că astfel de lucruri trebuie făcute în interior, în ceea ce înseamnă încrederea între parteneri. În cazul acelor negocieri ieșim cu o soluție pentru ceea ce înseamnă programul de guvernare, pentru că acesta va fi legea care va permite gesionarea de către Guvern și Parlament a treburior publice, apoi modul în care va arăta Guvernul României și în final despre oamenii care vor ocupa atât funcțiile executive, cât și funcțiile pentru Camera Deputaților și Senat”, a declarat vicepreședintele PNL.

„Cred că după ziua de astăzi, oamenii care sunt la negocieri ar trebui să comunice exact modul în care vom guverna împreună și la final oamenii care vor comunica funcțiile”, a adăugat el.

Întrebat dacă PNL ar putea accepta varianta propusă de Dan Barna, Falcă a afirmat: „Eu cred că toate aceste lucruri ar trebui discutate la masa negocierii și niciodată prin declarații. Dacă ne respectăm, ne spunem lucrurie în interior, nu prin mass media”.

Gheorghe Falcă e de părere că nici Dacian Cioloș, propunerea USR pentru funcția de premier, nu a știut de anunțul pe care urma Barna să îl facă.

Dan Barna, şah la Ludovic Orban. Are altă propunere pentru Camera Deputaţilor: Trebuie să dăm exemplu de responsabilitate!

„Voi face o scurtă declarație și nu voi lua întrebări. Ultimele zile ne-au arătat cât de ușor se poate aluneca în logica vechilor coaliții de conjunctură. E de neacceptat pentru că erodăm încrederea oamenilor. USR PLUS vrea negocierea programului de guvernare, care acum trenează. Se percepe că suntem în situația unui blocaj legat de ambiții personale ale liderilor USR PLUS și PNL.Nu este despre poziții, ci despre o alocare echilibrată a funcțiilor pentru ca această coaliție să funcționeze

Am propus mai multe formule, refuzate de PNL. USR PLUS îl propune pe Cătălin Drulă pentru conducerea Camerei Deputaților. Îi propun lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest guvern ca vicepremieri ca exemplu de responsabilitate. Va fi un guvern serios, credibil, care nu va mai avea nevoie de comitete și comiții. Va arăta românilor că suntem concentrați pe probleme reale și că nu e o coaliție de conjunctură.

E frustrant că, deși discuțiile au mers bine pe programul de guvernare, ne-am blocat pe discuțiile pentru funcții
Un guvern în care președinții celor trei partide sunt vicepremieri va evita blocajele, vor lua decizii rapide”, a declarat Dan Barna.