Ludovic Orban acuză PSD că blochează desfiinţarea Secţiei Speciale în Camera Deputaţilor

Preşedintele PNL Ludovic Orban acuză PSD că a blocat în comitetul liderilor introducerea pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot a proiectului de lege privind desființarea SIIJ.

22 mart. 2021, 16:49
Ludovic Orban acuză PSD că blochează desfiinţarea Secţiei Speciale în Camera Deputaţilor

Grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea Secţiei speciale.

„Am şi luat decizia în Biroul executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiinţare a Secţiei speciale”, a anunţat liderul liberalilor, Ludovic Orban.

Preşedintele PNL l-a acuzat pe liderul social-democraţilor că a refuzat să supună la vot  propunerea liberalului în Comitetul liderilor de a introduce pe ordinea de zi dezbaterea generală şi dezbaterea pe articole.

„Acest proiect nu intră astăzi la dezbatere în plen pentru că şedinţele Comitetului liderilor sunt conduse, în absenţa preşedintelui Camerei, de liderul de grup –  cel mai mare număr de parlamentari – adică de liderul de grup PSD. Acesta a refuzat să supună la vot propunerea liderului de grup PNL în Comitetul liderilor, să fie introdusă pe ordinea de zi dezbaterea generală şi dezbaterea pe articole.  Nu este nicio problemă.

Vom dezbate miercuri şi, tot miercuri, va fi supusă votului final. Dacă liderul de grup al PSD va refuza să supună la vot propuneri ale altor lideri de grup în mod abuziv, îmi voi aroga eu dreptul pe care îl am, ca președinte al Camerei, să conduc Comitetul liderilor. Eu nu am vrut să fac asta pentru a nu exista interpretarea că încercam să folosim în mod autoritar pârghia de putere, cea de preşedinte al Camerei, dar dacă PSD se va comporta în continuare aşa, de fiecare dată când va fi necesar, îmi voi asuma eu conducerea Comitetului liderilor”, a mai spus Ludovic Orban.

Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ a primit aviz negativ în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților. Acest lucru a fost posibil după ce reprezentantul UDMR a lipsit de la vot și un deputat PNL s-a abținut. Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că cei din UDMR sunt membrii în coaliţia de guvernare şi parteneri în Guvern şi când s-a aprobat în Guvern forma proiectului de lege au fost de acord. De asemenea, sunt şi liberali care nu susţin desfiinţa SIIJ.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunţă că PSD va contesta la CCR legea privind desfiinţarea şecţiei speciale

 

Florin Cîţu, despre proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale din Parlament: Nu aş spune că UDMR nu e de acord

Premierul Florin Cîţu a precizat că nu crede că UDMR nu este de acord cu desfiinţarea Secţiei Speciale în contextul în care înainte de trimiterea în Parlament, proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale a fost adoptat de Guvern şi aprobat de toţi partenerii de coaliţie.

„Are un calendar clar în Parlamentul României. Este în procedură de urgenţă şi eu nu cred că informaţia că partenerii noştri nu sunt de acord este corectă pentru că partenerii noştri fac parte din Guvern. Deci când s-a aprobat în Guvern forma au fost de acord. Că în Parlament poate vor fi amendamente de la toată lumea, asta este altceva, dar forma care a plecat din Guvern a fost aprobată de coaliţia de guvernare, iar cei din UDMR sunt membrii în coaliţia de guvernare şi parteneri în Guvern şi în momentul în care a fost luată decizia”, a explicat Florin Cîţu.