Ludovic Orban acuză PSD pentru problemele minerilor din Valea Jiului. „Este o situaţia critică datorată la două greşeli foarte importante ale guvernărilor PSD”

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a acuzat vechile guvernări PSD pentru "situaţia critică" în care se află acum Complexul Energetic Hunedoara. Liderul PNL a dat de înţeles că Guvernul a luat măsuri pentru ca minerii din Valea Jiului să fie plătiţi.

22 feb. 2021, 15:45
Ludovic Orban acuză PSD pentru problemele minerilor din Valea Jiului. „Este o situaţia critică datorată la două greşeli foarte importante ale guvernărilor PSD”

Ludovic Orban acuză PSD pentru problemele minerilor din Valea Jiului. Preşedintele Camerei Deputaţilor a dat detalii despre măsurile luate de Guvern pentru a opri protestele minerilor.

„Am discutat şi în Biroul Executiv şi în interiorul coaliţiei. Aici vă aduc aminte că o delegaţie a sindicatelor minerilor a fost primită în cursul săptămânii trecute şi de către domnul ministru Virgil Popescu şi de către domnul prim-ministru Florin Cîţu. În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii minerilor, Guvernul deja a adoptat o modificarea a OUG pentru a permite plata pe o perioadă de trei luni a salariilor din fondul de garantare. Practic, s-a permis să se utilizeze bani din acest fond pentru plata salariilor pentru compania aflată în insolvenţă. Asta este modificarea pentru a se putea plăti salarii”, a declarat Ludovic Orban, într-o declaraţie de presă la Camera Deputaţilor.

Citeşte şi: Sute de mineri protestează în Valea Jiului. Amenință că vin la București. Ortacii din subteran vor să intre în greva foamei

Preşedintele PNL a acuzat guvernările PSD pentru situaţia în care se află acum Complexul Energetic Hunedoara.

„Situaţia CE Hunedoara este o situaţie critică datorată la două greşeli foarte importante ale vechilor guvernări PSD. În primul rând, e vorba despre faptul că acolo nu a fost pus în practică un plan de restructurare astfel încât să se poată menţină toate activităţile viabile şi acolo sunt două mine. Este centrala Paroşeni şi alte activităţi care sunt viabile.

Sunt două mine care sunt în curs de închidere şi de asemenea mai este centrala de la Mintia pentru care există propunere de preluare de către autorităţile locale. A doua problemă. Nu s-a operat procesul de restructurare pe de o parte, pe de altă parte s-a aprobat un ajutor de stat care nu a fost acordat în condiţiile reglementărilor existente la nivel european şi CE Hunedoara este obligat să returneze acest ajutor.

Complexul este în insolvenţă încă din 2019. Faptul că noi am găsit această soluţie temporară pentru plata salariilor minerilor, felicit Guvernul că s-a mişcat foarte repede în această direcţie. Trebuie să existe o soluţie ca să stea în picioare – o companie care să aibă activele viabile şi care să aibă capacitatea de a fi profitabilă, de a putea rămâne pe piaţă astfel încât să prezerve locurile de muncă din zona respectivă”, a mai precizat Orban.

Citeşte şi: Guvernul a găsit soluții pentru problemele minerilor. Turcan: ”Drepturile salariale le vor fi virate în 25 și 26 februarie”