Ludovic Orban ameninţă opoziţia cu ordonanţă de urgenţă pe legile justiţiei

Premierul Ludovic Orban a avertizat că, dacă opoziţia tergiversează reglementările pe justiție pentru care se dorește asumarea răspunderii şi le va ataca la Curtea Constituțională, atunci Guvernul va da ordonanță de urgență. Executivul îşi va asuma răspunderea pe abrogarea Legii recursului compensatoriu, prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor şi modificarea OUG 114, a anunţat luni premierul.

02 dec. 2019, 15:05
Ludovic Orban ameninţă opoziţia cu ordonanţă de urgenţă pe legile justiţiei

Premierul Ludovic Orban a luat în calcul şi varianta în care opoziţia va încerca să tragă de timp în procedura asumării răspunderii pe legile justiţiei.

„În cazul în care este dorința evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziție ca și instrument constituțional, și anume vom emite OUG”, a avertizat luni premierul Ludovic Orban.

Întrebat dacă acest lucru nu intră în conflict cu promisiunea PNL că nu va adopta ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, Ludovic Orban a răspuns: „Suntem într-o situație în care cred că va înțelege toată lumea și nu vom fi nevoiți să dăm ordonanță de urgență, dar suntem obligați să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că Guvernul îşi va angaja răspunderea pe două teme importante – una legată de Justiţie şi cealaltă de abrogarea prevederilor ”nocive pentru economie din Ordonanţa 114″.

„În ceea ce priveşte angajarea răspunderii pe domeniul Justiţiei, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajăm răspunderea câteva elemente extrem de importante: prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură şi, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii referitoare la trecerea de la completuri de 2 la completuri de 3. Toate aceste prevederi, în cazul în care nu vor fi prorogate, riscă să arunce în aer funcţionarea sistemului de justiţie. (…). În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege iniţiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea şi abrogarea recursului compensatoriu”, a declarat Ludovic Orban luni.

Citeşte şi: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe abrogarea legii recursului compensatoriu şi pe modificarea OUG 114