Ludovic Orban, anunţ de ULTIMĂ oră pentru fermierii afectaţi de secetă. „Până în 15 iulie să se finalizeze evaluările”

Ludovic Orban i-a cerut, joi, ministrului Agriculturii, Adrian Oros, ca până la 15 iulie să transmită situaţia fermierilor afectaţi de secetă pentru a şti cine urmează să primească despăgubiri. Premierul  a menţionat că, imediat după rectificarea bugetară, trebuie transmise toate sumele către beneficiarii în drept.

RomaniaTV.net
25 iun. 2020, 16:58
Ludovic Orban, anunţ de ULTIMĂ oră pentru fermierii afectaţi de secetă. „Până în 15 iulie să se finalizeze evaluările”

„Domnule ministru Oros, v-am spus clar: trebuie finalizate evaluările, trebuie făcute verificări pe teren, prin sondaj, să nu ne lăsăm numai pe ce spun unii şi alţii, să ştim foarte clar cine sunt fermierii afectaţi, ce ferme au fost afectate, care sunt suprafeţele şi vreau să pregătiţi cam până în 15 iulie situaţia cu sumele necesare pentru acordarea despăgubirilor pentru fermierii ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă”, i-a spus Ludovic Orban lui Adrian Oros la începutul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

El a spus că sumele trebuie acordate imediat după rectificarea bugetară.

„Aici nu aş vrea să tragem de timp. Imediat după rectificare trebuie transmise toate sumele către beneficiarii în drept pentru că foarte mulţi fermieri au fost afectaţi de această secetă, se află într-o situaţie dificilă şi atunci au nevoie ca de aer de despăgubirile astea. În mod evident, am discutat şi despre situaţia plăţilor la hectar, şi aici trebuie să ne mobilizăm astfel încât să asigurăm cât mai repede posibil transmiterea sumelor aferente plăţilor la hectar către cei peste 800.000 de fermieri care au făcut aceste solicitări. (…) Banii trebuie să vină în momentul în care încep lucrările de toamnă”, a mai spus Orban.

Fermierii ar putea primi despăgubiri pentru secetă înainte de campania de toamnă. Anunţul ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii a precizat că 1,2 milioane de hectare sunt afectate de secetă.

„S-au finalizat datele culese din teren. Este vorba de 1,2 milioane de hectare şi acum se fac verificări prin sondaj privind corectitudinea celor consemnate în procesele verbale”, a spus Oros.

De asemenea, Ludovic Orban i-a solicitat ministrului de Interne, Marcel Vela, să facă evaluarea pagubelor în urma inundaţiilor.

„Domnule ministru Vela, ştiţi foarte bine: prefecturile mobilizate, toate echipele de evaluare a pagubelor în urma inundaţiilor după retragerea apelor să fie pe teren şi să consemneze toate aceste pagube care au fost provocate de inundaţii. (…) Să vă raporteze zilnic în fiecare judeţ, să nu ne trezim că unii care îşi fac treaba şi alţii care nu îşi fac treaba şi, din cauza unora care nu îşi fac treaba, să întârziem alocarea resurselor pentru acordarea despăgubirilor. Aici vreau într-un termen cât mai scurt să veniţi, împreună cu ministrul Dezvoltării, cu proiectul de hotărâre de Guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru a-i despăgubi pe cei afectaţi de inundaţii”, a transmis Orban.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a precizat că rectificarea bugetară va fi făcută după 15 iulie.

„Până atunci vor fi disponibile, avem toate informaţiile şi pentru inundaţii şi pentru secetă”, a adăugat Cîţu.

Preşedintele CCIR: Suntem ţara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre; nu se poate să facem agricultură pe acatiste