Ludovic Orban, despre creşterea pensiilor cu 14 la sută: „A fost o decizie grea. Atât se poate. Cine promite mai mult, minte!”

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că Guvernul va creşte pensiile cu 14 la sută, cu toate că ţara noastră nu va avea creştere economică din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus.

RomaniaTV.net
14 aug. 2020, 06:43
Ludovic Orban, despre creşterea pensiilor cu 14 la sută: „A fost o decizie grea. Atât se poate. Cine promite mai mult, minte!”

„Guvernul pe care îl conduc va lua decizia de a creşte pensiile. Nu există nicio altă ţară în care să se ia o altă decizie similară de creştere a pensiilor. Faţă de prognoza de creştere economică de 4,1 – 4,1 la sută, ca urmare a crizei economice provocate de epidemie, nu vom avea creştere economică, ci vom avea o contracţie economică estimată la 3,8 la sută astăzi”, a explicat Ludovic Orban, prezent vineri la Craiova.

Premierul a menţionat că au fost înregistrate scăderi semnificative la bugetul de stat, la bugetul fondurilor de pensii, de sănătate, precum şi la bugetele locale.

De asemenea, Orban a explicat că majorarea pensiilor cu 14 la sută este o una „extrem de mare” pe care Guvernul se angajează să o finanţeze şi în anii următori.

„Orice altă creştere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. Orice creştere de pensie care e făcută fără să ţină cont de evoluţia economiei şi de capacitatea efectivă a economiei de a susţine aceste creşteri se va întoarce nu numai împotriva părinţilor şi bunicilor noştri, ci se va întoarce împotriva interesului general al societăţii româneşti.

Orice creştere pentru care nu există garanţia că pot fi obţinuţi banii necesari pentru susţinerea acestor creşteri poate să ducă la situaţii extrem de grave, fie inflaţie, fie există un risc să ajungem în situaţia să ne finanţăm din ce în ce mai greu şi mai scump”, a averizat Orban.

Orban explică de ce pensiilor cresc doar cu 14 la sută: „Pensiile nu pot fi tăiate”

„Îi rog pe părinţii şi pe bunicii noştri, pe cei care au muncit o viaţă, să înţeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14 la sută a fost o decizie grea. O decizie pe care ne-o asumăm şi în acelaşi timp garantăm că putem să o susţinem. Bătălia de a menţine această decizie raţională va continua. Atât se poate. Cine promite mai mult, minte!

Pentru a putea creşte orice venit, trebuie să ai resursele necesare. Dacă nu ai resursele necesare, degeaba creşti şi nu mai poţi să plăteşti pensiile la nivelul crescut.

Avem o decizie a CCR care spune foarte clar: odată ce ai stabilit un nivel al pensiilor, pensiile nu pot fi tăiate. Au încercat alţii să taie pensiile. Pensiile nu pot fi tăiate. De aceea orice decizie de creştere a punctului de pensie trebuie să fie o decizie bine fundamentată”, a afirmat Orban.

CREŞTEREA PENSIILOR. Guvernul urmează să majoreze valoarea punctului de pensie cu 14 la sută