Ludovic Orban anunţă că pensiile cresc cu 40 la sută din septembrie. „Sunt banii prevăzuţi”

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări, joi, la România TV, că există bani prevăzuţi la buget pentru a asigura creşterea pensiilor cu 40 la sută de la 1 septembrie. Mai mult, şeful Executivului a spus că nu au fost prevăzute surse de bani pentru dublarea alocaţiilor şi a anunţat că parlamentarii liberali vor ataca la CCR legea de respingere a ordonanţei ce prevedea amânarea intrării în vigoare a măsurii.

RomaniaTV.net
05 mart. 2020, 20:05
Ludovic Orban anunţă că pensiile cresc cu 40 la sută din septembrie. „Sunt banii prevăzuţi”

Întrebat de jurnalistul Victor Ciutacu în cadrul emisiunii „Punctul culminant” despre majorarea pensiilor, Ludovic Orban a explicat că există resurse cuprinse la buget pentru a asigura creşterea pensiilor de la 1 septembrie.

„În legea bugetul de stat şi în legea asigurărilor sociale de stat au fost prevăzuţi banii pentru aplicarea acestor măsuri. Există bani. Când alcătuieşti legea bugetului de stat, o întemeiezi pe legislaţia în vigoare. Atâta timp cât ai o lege în vigoare care prevede că de la 1 septembrie se majorează pensiile cu 40 la sută, noi am alcătuit legea bugetului de stat, prevăzând sumele de bani necesare pentru aplicare legii. Sunt banii prevăzuţi. Dacă am prevăzut banii, înseamnă că, dacă se execută acest buget, înseamnă că banii sunt acolo şi vor fi majorate pensiile”, a explicat premierul Ludovic Orban, la România TV.

Cât despre dublarea alocaţiilor pentru copii, premierul a explicat că Guvernul a fost obligat să adopte ordonanţa de urgenţă pentru a proroga termenul de intrare în vigoare a măsurii pe motiv că nu există bani.

„Prorogarea intrării termenului în vigoare a fost făcută până la 1 august când am previzionat că se poate face rectificarea bugetară. În legea bugetului de stat care a fost promulgată înainte de intrarea în vigoare a legii, care a fost votată de Parlament privind alocaţia de copii, nu au fost prinse sursele de bani. Nu există în legea bugetului de stat banii pe capitole, pe subcapitole. Este o aberaţie. Este neconstituţională.

Atacăm legea de respingere a ordonanţei la CCR. Este neconstituţională legea de respingere. Sunt curios ce motivaţie ar putea să ofere pentru că dacă ne dă voie Curtea Constituţională, în condiţiile legii bugetului de stat nu a cuprins (majorările alocaţiilor), dacă va decide CCR că nu e neconstituţională legea de respingere a ordonanţei şi practic să ne permită să plătim, atunci o să plătim. Bani sunt la bugetul de stat. Bani se colectează în fiecare zi”, a spus Ludovic Orban.

Citeşte şi: Premierul Ludovic Orban, la România TV, despre arestarea Sorinei Pintea pentru luare de mită. „Nu poate fi apărată”