Ludovic Orban apără miniştrii de Cîţu: E foarte greu să te apuci să schimbi miniştri în primul an de guvernare. Replica premierului

Preşedintele PNL nu este de acord cu remanierea minştrilor, în timp ce premierul Florin Cîţu ameninţă cu noi demiteri în cazul în care nu s evor face reforme până la următoarea rectificare bugetară.

10 aug. 2021, 20:07
Ludovic Orban apără miniştrii de Cîţu: E foarte greu să te apuci să schimbi miniştri în primul an de guvernare. Replica premierului

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, nu consideră oportună schimbarea din funcţii a unor miniştri în primul an de guvernare. El a ţinut să sublinieze performantele ministrului revocat de la portofoliul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, în condiţiile în care urmează a se face o rectificare bugetară pozitivă „consistentă”.

Întrebat marţi seară, la finalul şedinţei coaliţiei, dacă susţine schimbarea din funcţie a unor miniştri, dacă evaluarea acestora va impune remanierea lor, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că nu consideră oportună remanierea în primul an de guvernare.

Florin Cîțu, răspuns acid către Ludovic Orban: Are retorica PSD. Ce spune premierul despre demisie, dacă pierde alegerile din partid

„Punctul meu de vedere a fost clar, că e foarte greu să te apuci să schimbi miniştri în primul an de guvernare. Nu vreau acuma să comentez că s-a făcut o revocare a ministrului Finanţelor, care iată că după rezultatele activităţii Ministerului Finanţelor şi după modul în care a fost condus Ministerul Finanţelor astăzi avem o rectificare pozitivă consistentă”, a susţinut Orban.

Întrebat când va fi numit un nou ministru la Finanţele Publice, Ludovic Orban a răspuns: „Am abordat acest subiect împreună cu premierul, cât de curând”.

El a precizat că „probabil se va merge până la limita termenului” la care ministerul poate fi condus interimar, însă un nou titular la Finanţele Publice va fi numit înaintea Congresului PNL.

Cîţu, despre reformele cerute la companii şi ministere: Am cerut, până la următoarea rectificare bugetară. Dacă nu va veni nicio reformă, nu vor mai fi alocate resurse

Premierul Florin Cîţu a precizat, întrebat dacă a primit răspuns în legătură cu reformele cerute la companii şi ministere, că a solicitat aceste reforme până la următoarea rectificare bugetară, iar dacă acestea nu vor veni, nu vor mai fi alocate resurse financiare. „Am cerut, până la următoarea rectificare bugetară. Dacă nu va veni nicio reformă, nu vom mai finanţa cu resurse”, a declarat Florin Cîţu, întrebat la finalul şedinţei de marţi a coaliţiei dacă a primit vreun răspuns la întrunire în legătură cu reformele cerute.

Chestionat de ce mai aşteaptă până la rectificarea bugetară în legătură cu reformele, premierul a răspuns: „Am avut o discuţie pe această temă. Mi s-au prezentat reformele, unele reforme cred că sunt în curs, înţeleg. Voi primi în perioada următoare mai multe detalii, de aceea nici nu alocăm resursele pe care le-au cerut. Alocăm mai puţine resurse. Vom vedea dacă le alocăm pe toate”.

Orban, despre proiectul care să rezolve problema creşterii preţurilor la materialele de construcţii: Fiecare decontare să fie, practic, flexibilă în funcţie de evoluţia preţului la materialele de construcţie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, afirmă, referitor la proiectul de act normativ pregătit de Ministerul Dezvoltării pentru a rezolva problema creşterii preţurilor la materialele de construcţii, că decontările pentru lucrări vor fi indexate în funcţie de creşterea sau scăderea preţurilor materialelor.

„Iarăşi o veste bună – ştiţi foarte bine că de trei luni jumate discutăm acest subiect – Ministerul Dezvoltării, şi îl felicit pe ministrul Dezvoltării Attila Cseke şi echipa care a lucrat, a pregătit un proiect de ordonanţă de Urgenţă privind indexarea contractelor ca urmare a creşterii preţurilor la materialele de construcţie, cu o formulă care se aplică la fiecare decontare de situaţii de lucrări şi care ia în calcul o formulă care să cuantifice atât creşterile, cât şi scăderile de preţuri la diferitele materiale de construcţie. Fiecare decontare să fie, practic, flexibilă în funcţie de evoluţia preţului la materialele de construcţie”, a anunţat Ludovic Orban, marţi seară, la finalul şedinţei Coaliţiei.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care, luna trecută, asociaţii ale antreprenorilor din construcţii au atras atenţia asupra impactului negativ pe care creşterile de preţuri la materialele de construcţii îl au asupra lucrărilor derulate în construcţii şi care sunt de interes public.

Ludovic Orban s-a aliat cu Florin Cîţu împotriva lui Drulă: Solicitările sunt exagerate! Cu ce mesaj a venit preşedintele PNL

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunţat că va prezenta coaliţiei şi Guvernului un proiect de act normativ care să rezolve probleme creşterii preţurilor la materialelor de construcţii. El a mai explicat că este vorba despre o formulă de calcul bazată pe indici ai INS care va fi aplicată la fiecare depune de factură, pe baza unui act adiţional încheiat cu beneficiarul, vom avea această creştere sau determinarea preţului facturii.