Ludovic Orban are o dilemă legată de alegeri. Masca fiind obligatorie în spaţii închise, nu se ştie cum vor fi identificaţi votanţii

Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul va adopta, în 15 septembrie, Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, act normativ care va reglementa şi măsurile de protecţie împotriva COVID-19 care trebuie respectate în 27 septembrie, ziua alegerilor locale.

30 aug. 2020, 19:10
Ludovic Orban are o dilemă legată de alegeri. Masca fiind obligatorie în spaţii închise, nu se ştie cum vor fi identificaţi votanţii

Premierul Ludovic Orban a declarat că în prezent România se află sub incidenţa Hotărârii de Guvern care a reglementat prelungirea stării de alertă din 16 august pentru o lună, iar din 15 septembrie va fi prelungită starea de alertă, Hotărârea de Guvern în acest sens urmând a constitui baza pentru ordinul comun al mai multor miniştri care va reglementa desfăşurarea alegerilor locale.

Ludovic Orban a precizat că se ia în calcul organizarea secţiilor de votare „în sedii mai spaţioase”, dând ca exemplu organizarea unor secţii de votare nu în şcoli, ci în săli de sport. Premierul susţine că se vor stabili şi spaţii de aşteptare afară, cu păstrarea distanţei fizice, dar se va încerca fluidizarea procesului electoral.

Citeşte şi Sondaj PNL pe tema alegerilor la Primăria Capitalei. Ludovic Orban a dezvăluit numele primilor doi clasaţi

Eu cred că dacă toţi candidaţii respectă aceste reguli, eu cred că mai degrabă va avea un efect benefic (…) Dacă ei sunt responsabili, dacă ei respectă regulile, la rândul lor ei or să fie un exemplu pentru susţinătorii lor şi cred că poate să crească inclusiv gradul de conformare a oamenilor la regulile de protecţie dacă îşi văd toţi candidaţii respectând aceste reguli (…) Din punctul meu de vedere, dacă se respectă aceste reguli, riscul de transmitere a virusului în cursul campaniei şi în cursul procesului electoral este foarte mic„, a spus Ludovic Orban, la B1 TV.

În ceea ce priveşte identificarea alegătorilor, şeful Executivului spune că nu s-a stabilit dacă aceasta se va face cu sau fără masca pe figură. „Este principala problemă în ceea ce priveşte… Încă ne gândim cum soluţionăm această problemă (identificarea alegătorilor – n.r.)”, a mai spus Orban.

În acest context, primul ministru a atras atenţia asupra faptului că a constatat că a existat „un campionat de făcut buletine” în unele zone în vederea alegerilor locale.