Ludovic Orban, atac la tabăra Cîţu: Proiectul Anghel Saligny, transformat în temă de campanie. Puteam adopta acest program şi fără a provoca un conflict în coaliţie

Ludovic Orban critică dur tabăra Cîţu din PNL, susţinând că au transformat proiectul de investiţii Anghel Saligny în temă de campanie pentru în competiţia internă pentru şefia PNL. "Am convingerea că puteam adopta acest program şi fără a provoca un conflict în coaliţie", a spus Ludovic Orban, completând că obiectivul lui este păstrarea coaliţiei de guvernare.

03 sept. 2021, 11:48
Ludovic Orban, atac la tabăra Cîţu: Proiectul Anghel Saligny, transformat în temă de campanie. Puteam adopta acest program şi fără a provoca un conflict în coaliţie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, vrea menţinerea coaliţiei de guvernare.

„Am susţinut încă din luna ianuarie, în mod repetat, în şedinţele Coaliţiei necesitatea adoptării PNDL 3 în cursul acestui an. Pledoaria mea s-a lovit de rezistenţa multor colegi din coaliţie care la început au tratat acest subiect la „şi altele”. Treptat am reuşit să conving partenerii de Coaliţie să ajungem la discuţii aplicate şi chiar la aprobarea de principiu a lansării acestui nou program de investiţii locale”, a susţinut Ludovic Orban, într-o postare pe Facebook.

Preşedintele PNL este de părere că proiectul de investiţii Anghel Saligny este necesar pentru comunităţile locale, dar acuză tabăra Cîţu din PNL că a transformat proiectul în subiect de campanie pentru competiţia internă din PNL.

Citeşte şi: Zi decisivă pentru Coaliţia de Guvernare. Florin Cîţu insistă cu programul „Saligny”, USR-PLUS presează cu moţiunea de cenzură

„Din păcate, acest subiect a fost transformat în temă de campanie în competiţia internă pe care o avem în Partidul Naţional Liberal. Toţi primarii PNL cu care am discutat realizează că o condiţie esenţială pentru ca acest program de investiţii să fie o reuşită este aceea de a avea continuitate la guvernare pentru a putea implementa noi în mod corect şi eficient acest program. Ruperea coeziunii coaliţiei pune un serios semn de întrebare cu privire la acest deziderat. Am convingerea că puteam adopta în timp util acest program şi fără a provoca un conflict în coaliţie”, a mai scris Ludovic Orban.

Preşedintele PNL spune, de asemenea, că obiectivul său este menţinerea coaliţiei şi întărirea poziţiei PNL de principal partid de guvernământ.

„Odată cu adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă care lansează programul, pe care o susţin, obiectivul meu ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal este acela de a menţine Coaliţia şi de a conserva şi întări poziţia PNL de principal partid de guvernământ pentru a putea susţine investiţiile în infrastructură care vor fi realizate de primarii şi preşedinţii noştri de consilii judeţene”, a mai scris Orban.

Citeşte şi: PNL cheamă USR PLUS la discuţii pentru păstrarea coaliţiei. Rareş Bogdan: La Florin Cîţu nu renunţăm, dar suntem pregătiţi să negociem

Lucian Bode, ministrul interimar al Justiţiei, a declarat că va da aviz pozitiv proiectului Anghel Saligny, proiect care urmează să fie discutat vineri în şedinţa de Guvern.

„Ministerul Justitiei este ultimul avizator pe toate proiectele normative. Ministrul Justitiei se pronunta pe legalitatea acestui proiect, nu pe oportunitate. Observatiile avute în vedere de către directia de specialitate sunt mentinute si au fost transmise catre initiator, adică Ministerul Dezvoltarii. Aseara am vazut proiectul in original, astazi intram in sedinta de guvern cu acest proiect.

Avizul va fi pozitiv cu observaţii. În momentul in care se transmit aceste observaţii, iar iniţiatorul le integraza sau justifica, avizul este pozitiv.

Ministerul Justiţiei ia in analiza un proiect doar in momentul in care are toate avizele. Avizul de la Ministerul Transporturilor nu a venit in termen legal, astfel încât se considera avizare tacita. Toate celelalte avize sunt atasate acestui proiect.

Un ministru nu are dreptul sa blocheze un proiect. Daca nu-i convine, da aviz negativ. Poate da şi aviz pozitiv cu observatii”, a explicat ministrul.

Executivul va avea o şedinţă vineri, de la ora 16.00, iar pe ordinea de zi a întrunirii ar putea fi inclus şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul de investiţii „Anghel Saligny”.