Ludovic Orban: „Concursul va fi singurul mod de ocupare a posturilor”

Premierul a declarat că atât ocuparea posturilor din sistemul public, cât şi evaluarea funcţionarilor, trebuie digitalizată.

RomaniaTV.net
19 ian. 2020, 11:55
Ludovic Orban: „Concursul va fi singurul mod de ocupare a posturilor”

„Trebuie sisteme de evaluare obiectivă. Informatizarea. De ce mulți sunt impotriva digitalizării? În momentul în care digitalizezi și ai și sistem, intranetul perfomant, nu mai umbli cu hârtii și introduci semnătura electronică și circulația documentelor să fie strict pe rețeaua de intranet. În momentul respectiv poți să evaluezi mult mai bine ce face un funcționar, pentru că știi exact ce procesează, ce activități depun și poți să măsori, poți să măsori comparativ între funcționari care au aceleași atribuții, să vezi care este cel mai performant. Să-l plătești mai bine pe cel care iși face mai bine treaba, nu pe cel care are relația mai bună cu șeful”, a  declarat premierul.

De asemenea, Orban a mai spus că principalul obiectiv în administraţie trebuie să fie îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la modul de ocupare a posturilor, astfel încât singura modalitate să fie concursul.

Referindu-se în continuare la acelaşi domeniu, primul ministru a declarat că şi-ar dori şi un sistem al carierei funcţionarilor publici mai modern, mai etapizat, astfel încât aceştia să îşi poată găsi motivaţia.

„Dacă un om se angajează la 24-25 ani, după ce a terminat o facultate, poate sa ajungă la 35 ani în varful carierei de funcționar și nu mai are niciun stimulent suplimentar după ce ajunge la vârful carierei de funcționar. Este varza sistemul carierei funcționarului”, a declarat Orban.