Ludovic Orban: Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează în a impune un guvern minoritar, sunt posibile alegerile anticipate

Ludovic Orban îl avertizează pe Klaus Iohannis că poate ajunge în situația de a-i fi contestat mandatul de președinte, dacă el perpetuează în mod artificial criza.

27 oct. 2021, 08:54
Ludovic Orban: Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează în a impune un guvern minoritar, sunt posibile alegerile anticipate

Ludovic Orban a declarat marți, că nu e exclus să se ajungă la alegeri anticipate dacă președintele Klaus Iohannis se mai încăpățânează să desemneze premieri care nu pot forma o majoritate. Asta pentru că, la momentul actual, trei partide parlamentare sunt în situația de a dori un astfel de scrutin.

„Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează în a impune un guvern care nu are majoritate parlamentară, eu vă spun că pentru prima oară în România sunt posibile alegerile anticipate.

Ludovic Orban a demisionat din grupul parlamentar PNL: „Nu accept să sufăr o operaţie de lobotomie”
Contextul politic parlametar e de asemenea natură încât trei partide sunt în situația de a-și dori anticipatele. Până la urmă ele sunt soluția dacă președintele se încăpățânează să nu țină cont de nevoia ca un premier desemnat să aibă capacitatea de a forma majoritate parlamentară”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai afirmat că președintele Klaus Iohannis e, de fapt, liderul PNL, nu Florin Cîțu. Și a susținut că nu exclude varianta ca Iohannis să aibă un proiect cu PSD.

Ludovic Orban îl spulberă pe Klaus Iohannis. „E vinovatul principal pentru declanşarea crizei politice. Ar fi foarte potrivit să-i cer demisia”
„Eu nu pot să îmi găsesc nicio explicație legată de atitudinea domnului Iohannis față de mine. Eu sunt un om corect, un om care respectă toate înțelegerile, un om care a colaborat extrem de bine intenționat, un om de bună credință și nu există niciun fel de motiv care să poată să justifice o atitudine atât de încrâncenată din partea lui Iohannis împotriva mea. Probabil altele sunt explicațiile și le vom afla în curând. Eu nu exclud posibilitatea ca Iohannis să aibă un proiect cu PSD”, a afirmat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat că dacă se va ajunge în situația de a fi declanșate anticipatele, dar Iohannis le va refuza și va perpetua artificial criza, se poate ajunge inclusiv la situația în care mandatul de președinte al acestuia să fie contestat, a mai spus Orban.

„Dacă președintele nu vrea să dizvolve Parlamentul (după ce sunt respinse în Parlament două propuneri de Cabinete) și persistă în desemnarea de premieri care nu au capacitatea de a obține majoritatea parlamentară, se poate ajunge la un conflict juridic de natură constituțională în care CCR să se pronunțe și să stabilească cum e interpretat corect acest text privind anticipatele. Păi, se poate ajunge la situația, prin absord vorbind, în care Cîțu să rămână 3 ani la Palatul Victoria, așa ceva nu e admisibil, constituțional și nu are nimic democratic.

Președintele, dacă se încăpățânează în a prezenta astfel de soluții absurde care nu țin cont de prevederile constituționale, inclusiv președintele poate ajunge în situația de a-i fi contestat mandatul de președinte, dacă el perpetuează în mod artificial criza”, a declarat Ludovic Orban, potrivit B1 TV.

Fostul lider PNL a mai afirmat că el nu exclude posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să aibă un proiect cu PSD.

 


loading...