Ludovic Orban, declaraţii de ultimă oră: „Se închid şcolile în Bucureşti”. Cât va aloca guvernul pentru salariu unui părinte

Premierul Ludovic Orban a anunțat, duminică după-amiază, că școlile din București vor fi închise, după ce indicele de infectare a depășit 3 la 1000 de locuitori. A mai precizat că, guvernul va aloca 75% pentru salariul unui părinte, ca să poată sta acasă cu copiii.

RomaniaTV.net
18 oct. 2020, 14:53
Ludovic Orban, declaraţii de ultimă oră: „Se închid şcolile în Bucureşti”. Cât va aloca guvernul pentru salariu unui părinte

Premierul a mai declarat că Executivul se gândește și la alte măsuri de restricții pentru prevenirea răspândirii de COVID-19.

Intrarea în vigoare a măsurilor aferente depăşirii pragului de 3 la mie se face după ce CMSU va face constatarea depăşirii pragului şi implicit va anunţa măsurile. Acestea sunt prevederile legale. Prevederile legale au stabilit un termen de 24 de ore de transmitere a datelor de la DSP către prefecturi şi de 48 de ore către prefectură. (…)

După părerea mea, odată ce DSP a transmis către Centrul de Comandă a Intervenţiei şi către Prefectura data de 3,02 nu se mai poate întoarce situaţia. Nu văd un motiv prin care s-ar putea întoarce. De regulă, raportările duminică de la 10 până luni la 10 cuprind mai puţine cazuri din cauză că se efectuează mai puţin teste, dar odată indicele depăşit cred că trebuie adoptate măsurile.

Suntem în analiză pentru posibile alte măsuri. Pe de altă parte, vom solicita utilizarea altor metode a reduce riscul de răspândire, dacă va fi cazul. Deocamdată prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă am prevăzut aceste măsuri pentru a combate răspândirea virusului” a declarat Ludovic Orban.

Acesta a precizat că măsurile prevăzute prin HG de prelungirea stării de alertă care a fost adoptată miercuri trebuie transpuse într-o hotărâre adoptată de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, despre care premierul spune că „va trebui să gândească un plan de implementare”.

Este prematur să discutăm despre o astfel de decizie (n.r. – instituirea carantinei) cert este că 14 zile aceste măsuri vor fi în vigoare” a declarat prim-ministrul duminică după amiază, în condiţiile în care Capitala a ajuns la pragul de infectare de 3,02 la mie.
 
Ludovic Orban a menţionat că, în ceea ce îi priveşte pe părinţi, „imediat după luarea deciziei” va fi adoptată marţi sau miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învăţământul în sistem online. 

Şeful Guvernului mai spune că s-au achiziţionat tabletele necesare elevilor din  municipiul Bucureşti şi că acestea au fost sau urmează a fi distribuite, în unele cazuri, prin intermediul unităţilor de învăţământ, elevilor din familii defavorizate din punct de vedere financiar.

Bucureştiul a depăşit pragul de incidenţă de 3 la mia de locuitori. Când va intra Capitala în scenariul roşu. Anunţul prefectului

Monica Anisie: „Cel mai probabil, de marţi vor fi suspendate cursurile faţă în faţă”

Bucureştiul a trecut de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori.

Cel mai probabil, de marți vor fi suspendate cursurile față în față, însă activitățile vor continua în sistem online”, a declarat ministrul Educației, la Digi 24, referindu-se la situația din Capitală.

În ultimele 24 de ore, în Capitală au fost înregistrate 770 de noi cazuri de COVID-19. Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a declarat că nu intenţionează să convoace duminică Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă județene și cel municipal se întrunesc după depășirea unei rate de 3. Deci, dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea. O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni e comunicată rata aferentă celor 14 zile anterioare„, a declarat Gheorghe Cojanu, pentru Edupedu.ro.