Ludovic Orban desfiinţează decizia preşedintelui. „Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis n-a făcut decât să adâncească criza politică”

Ludovic Orban a declarat, vineri, că Klaus Iohannis era împiedicat de o decizie a Curţii Constituţionale să-l desemneze premier pe Florin Cîţu, după demiterea prin moţiune de cenzură, motiv pentru care preşedintele avea nevoie de "un candidat de sacrificiu".

15 oct. 2021, 23:50
Ludovic Orban desfiinţează decizia preşedintelui. „Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis n-a făcut decât să adâncească criza politică”

Mai mult, Ludovic Orban a criticat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş pentru a forma un nou Guvern.

„Practic, președintele l-a desemnat pe Cioloș, iar prin această decizie practic n-a făcut altceva decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică”, a declarat Ludovic Orban, fostul preşedinte PNL, la B1TV.

Citeşte şi: CTP, total neîncrezător în Cioloș: Kelemen Hunor ar fi avut mai multe şanse de a forma o majoritate parlamentară

Ludovic Orban explică de ce PNL nu a venit cu o propunere de premier

„Conducerea Partidului Național Liberal a refuzat să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. În condițiile în care și PSD a făcut același lucru, practic singura formațiune care a desemnat un candidat la funcția de prim-ministru a fost USR. Președintele l-a desemnat pe Dacian Cioloș, iar acum Dacian Cioloș încearcă să obțină sprijin pentru învestirea Guvernului – după părerea mea, e aproape imposibil.

Sigur că decizia conducerii PNL e o decizie care de fapt este un rezultat al deciziei anterioare, și aici e interesant. Înainte de consultările de la Cotroceni, joi seară, la ora 10 seara, a fost convocată ședința de Birou Executiv în care au hotărât că se duc la Cotroceni cu Florin Cîțu propunere de prim-ministru, după care ceva i-a răzgândit și vineri, la ora 15:30, a fost convocat un alt Birou Executiv (…) și s-au dus fără niciun candidat de prim-ministru”, a mai precizat fostul lider PNL.

Ludovic Orban contestă hotărârile noii conduceri a partidului. „Suntem într-o criză politică prelungită ca urmare a deciziei conducerii PNL de a nu desemna un candidat de prim-ministru”

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a fost cel care a făcut noua conducere PNL să se răzgândească, Ludovic Orban a afirmat că a fost vorba despre „cineva, vreo inspirație venită din zone mai înalte”.

„Normal, conducerea (PNL, n.r.) a decis că nu îl sprijină pe Cioloș, ca și cum era „Secretul lui Polichinelle”. Ce altceva să fi hotărât? Evident că au hotărât că, dacă eșuează Cioloș, vor merge în continuare cu Florin Cîțu prim-ministru”, a adăugat Ludovic Orban.

Mai mult, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a vorbit despre cauzele care au dus la declanşarea crizei politice, dar şi despre gafele noii conduceri PNL.

„Suntem de o lună și jumătate în criză ca urmare a două decizii luate de Florin Cîțu fără consultarea partidului, fără să existe vreo decizie în vreun for statutar al Partidului Național Liberal, decizii ale lui Florin Cîțu care au rupt coaliția, care au dus la o moțiune de cenzură împotriva Guvernului adoptată cu 281 de voturi. Suntem într-o criză politică prelungită ca urmare a deciziei conducerii PNL de a nu desemna un candidat de prim-ministru. Practic, Președintele l-a desemnat pe Cioloș, iar prin această decizie practic n-a făcut altceva decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică”, a conchis Orban.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, dezamăgit după ce CNSU a respins propunerea de carantinare: Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate