Ludovic Orban, despre majorarea pensiilor şi salariilor: „Ajustarea trebuie făcută gradual, bugetul pârâie din încheieturi”

Ludovic Orban a vorbit despre situația pensiilor și majorarea acestora de anul viitor, declarând că "bugetul pârâie".

13 dec. 2019, 08:55
Ludovic Orban, despre majorarea pensiilor şi salariilor: „Ajustarea trebuie făcută gradual, bugetul pârâie din încheieturi”

„Ne-am ferit să avem o ajustare bruscă şi asta în condiţiile în care avem de plătit creşterea cu 25%  a salariilor în sectorul public, de la 1 ianuarie. Avem de plătit creşterea pensiilor, de la 1 septembrie, pe baza legii pensiilor, cu 40%, adică un impact bugetar de 24 de miliarde care sunt cheltuieli suplimentare, care apar în bugetul pe 2020 faţă de bugetul 2019. Nu mai poate suporta, bugetul pârâie din încheieturi. Nu poţi nici să iei măsuri care să inhibe dezvoltarea economică. Ajustarea trebuie făcută gradual, printr-o optimizare a cheltuielilor, o îmbunătăţire a colectării, dar mai ales prin susţinerea investiţiilor”, a declarat Ludovic Orban.

Orban o refuză pe Firea: E neobrăzare să mai ceri bani din Fondul de Rezervă. Vrea să plătim noi pentru companiile de nababi de la PMB 

Premierul a anunțat că Executivul va adopta, în ședința de luni, o nouă rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăților care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale.

Ministrul Dezvoltării Ion Ștefan a explicat că a găsit o situație extrem de gravă la prefecturi care au solicitat bani mulți. În replică, premierul Orban i-a transmis mininistrului că Guvernul nu are de gând să plăteasc cheltuieli „scoase din burtă”. Prim-ministrul a atras atenția că nu vrea să vadă pe listă primării care au primit deja bani din alocările acordate de fostul Cabinet PSD.


loading...