Ludovic Orban despre măsurile care se vor lua de la 1 iulie. „Vom face o evaluare sâmbătă şi duminică”

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că autorităţile vor decide în zilele următoare dacă vor fi aplicate noi măsuri de restricţie, în funcţie de numărul infecţiilor cu noul coronavirus şi de modul în care va evolua pandemia de coronavirus. De asemenea, şeful Executivului i-a criticat pe liderii Opoziţiei care "instigă la nerespectare regulilor".

RomaniaTV.net
25 iun. 2020, 17:43
Ludovic Orban despre măsurile care se vor lua de la 1 iulie. „Vom face o evaluare sâmbătă şi duminică”

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, cu privire la un nou val de relaxare a măsurilor începând cu data de 1 iulie, că se va face o analiză la sfârşitul acestei săptămâni şi în funcţie de aceasta vor fi luate anumite decizii. Întrebat dacă va exista un nou val de măsuri de relaxare de la 1 iulie, şeful Executivului a explicat că autorităţişle au un plan etapizat, din 15 în 15 zile pe baza evalurării riscului epidemiologic.

„Vom face o evaluare sâmbătă şi duminică şi în funcţie de datele pe care le vom lua vom decide. Îmi doresc ca oamenii să fie în afara pericolului”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Premierul a amintit că au existat „foarte multe declaraţii iresposabile ale liderilor politici care instigă la nerespectarea regulilor”.

„Au lăsat garda jos foarte mulţi oameni. Pentru că psihologic este foarte greu să respecţi nişte reguli şi din cauza unei campanii iresponabile desfăşurată de politicoemo şi de atitudinea unor instituţii cum este Avocatul Poporului care a atacat la CCR amenzile. Au fost pedepsiţi cei care au respectat legea.

Îi rog pe români să se păzească”, a spus şeful Executivului.

De asemenea, Ludovic Orban a solicitat o mobilizare suplimentară pentru verificarea respectării regulilor.

CCR: Carantina este neconstituţională. Guvernul poate declara starea de alertă fără încuviinţarea Parlamentului

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, că foarte mulţi lideri politici „neagă pericolul, instigă populaţia la nerespectarea regulilor şi iniţiază alături de instituţii aflate în slujba lor, şi nu în slujba cetăţeanului, tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astăzi care s-a judecat la Curtea Constituţională”. El i-a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, explicaţii în legătură cu decizia CCR privind carantina şi izolarea, Predoiu spunând că aceasta devine obligatorie după publicarea în Monitorul Oficial. Orban le-a cerut miniştrilor ca toate instituţiile cu atribuţii de control din subordine să verifice dacă se respectă regulile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. De asemenea, Orban a cerut ca autorităţile să fie pregătite cu măsuri de rezervă în ceea ce priveşte creşterea numărului de pacienţi infectaţi cu Covid-19, să fie crescut numărul de paturi şi să se stabilească ce se întâmplă cu pacienţii dintr-un judeţ dacă toate paturile de acolo sunt ocupate şi unde vor fi transferaţi bolnavii.

Orban, către miniştri: Fiţi pregătiţi cu măsuri de rezervă privitoare şi la creşterea numărului de pacienţi/ Aveţi grijă să creştem capacitatea de tratare în ATICITEȘTE ȘI Orban, către miniştri: Fiţi pregătiţi cu măsuri de rezervă privitoare şi la creşterea numărului de pacienţi/ Aveţi grijă să creştem capacitatea de tratare în ATI
„Sigur că ne confruntăm cu un mediu politic în care foarte mulţi lideri politici, de luni de zile, neagă pericolul, instigă populaţia la nerespectarea regulilor şi iniţiază alături de instituţii aflate în slujba lor, şi nu în slujba cetăţeanului, tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astăzi, care s-a judecat la Curtea Constituţională. Ce vă cer: toţi miniştrii care aveţi instituţii care au competenţa legală de a verifica respectarea regulilor să mobilizaţi aceste instituţii şi să asiguraţi prezenţa lor în teren. Respectarea regulilor în toate spaţiile publice, indiferent că este vorba de locul de muncă, indiferent care e locul de muncă, poate fi birou, poate fi fabrică, poate fi şantier, trebuie respectate regulile. Aicea Inspecţia Muncii trebuie să fie pe teren. De asemenea, Poliţia trebuie să fie implicată şi să susţină controalele efetuate de entităţi partenere, cum ar fi Inspecţia Muncii sau ISCTR-ul, pentru respectarea regulilor privind transportul public”, a cerut Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

El a spus că trebuie verificată şi respectarea regulilor în spaţiile comerciale şi în toate locurile unde există interacţiune între oameni.

„Doar dacă reuşim să asigurăm respectarea regulilor putem să ţinem sub control evoluţia epidemiei”, a atenţionat premierul.

Orban i-a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, un punct de vedere legat de decizia de joi a CCR privind carantina/izolarea, „pentru că au apărut speculaţii legate de faptul că nu ar exista temei pentru carantina şi izolare”.

„În primul rând trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi după aceea să stabilim un mod de reacţie faţă de această decizie, care devine obligatorie odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea însă în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informaţie de presă”, a explicat Predoiu.

„Şi nu generează niciun efect juridic”, a completat premierul, Predoiu răspunzând: „În acest moment nu”.

Curtea Constituţională a decis că prevederea legală prin care ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de coronavirus este neconstituţională. De asemenea, a decis că este neconstituţională prevederea referitoare la necesitatea încuviinţării Parlamentului pentru Hotărârea de guvern privind instituirea stării de alertă şi la posibilitatea Parlamentului de amodifica această hotărâre.