Ludovic Orban, despre producerea Remdesivirului în România: Decizia politică există

Ludovic Orban a declarat că  producerea Remdesivirului în România depinde de posibilităţile companiilor de a introduce medicamentul în producţie.

RomaniaTV.net
12 oct. 2020, 10:38
Ludovic Orban, despre producerea Remdesivirului în România: Decizia politică există

Ludovic Orban a precizat că decizia politică de a fabrica Remdesivir în România există, însă trebuie să mai existe şi companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie şi mai ales să existe condiţiile legale îndeplinite pentru a putea produce şi vinde pe piaţă aceste medicamente. 

„Decizia politică există. Problema este să existe companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie şi mai ales să existe condiţiile legale îndeplinite pentru a putea produce şi vinde pe piaţă aceste medicamente. Ştiu sigur că există o companie care ar putea în termen rezonabil să introducă în fabricaţie favipiravirul. Toate aceste rezultate nu sunt 100% certe, să ştii că dau rezultate. Se încearcă diferite tratamente off label. Noi primul lot de favipiravir l-am avut ca donaţie pentru testare clinică”, a declarat Ludovic Orban.

Reamintim că Alexandru Rafila a afirmat că el a făcut lobby pentru ca Remdesivir să fie produs în România, dar lucrurile s-au blocat.

„Această chestiune (producerea Remdesivir în România) s-ar putea rezolva şi în România. Eu personal am ajutat la stabilirea unui contact cu o companie producătoare, în urmă cu mai multe luni. Compania Antibiotice Iaşi, iniţial, s-a arătat interesată, dar, știți cum este, pentru că e vorba de o companie cu capital de stat, trebuie să existe o decizie politică, până la urmă, care să sprijine un astfel de demers. Mai ales că avem și o relație apropiată cu SUA și sunt convins că ambasada SUA, guvernul american ar fi sprijinit un astfel de demers”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României.

Premierul a mai precizat că a cerut suplimentarea stocurilor de Euthyrox, dar a făcut apel la cetăţeni să nu îşi facă stocuri personale din acest medicament.

Citeşte şi Medicul Tudor Ciuhodaru, despre fabricarea Remdesivirului în România: Acest medicament va fi din ce în ce mai dificil de găsit