Ludovic Orban: Doamna Dăncilă mai are timp să se retragă, probabil nu-şi dă seama în ce a intrat

Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, a declarat miercuri, la Iaşi, că premierul desemnat Viorica Dăncilă mai are încă timp să se retragă înainte de votarea cabinetului în Parlament, adăugând că "ea probabil nu-şi dă seama în ce a intrat".

RomaniaTV.net
24 ian. 2018, 13:49
Ludovic Orban: Doamna Dăncilă mai are timp să se retragă, probabil nu-şi dă seama în ce a intrat

„Deja am hotărât că vom vota împotriva guvernului Dăncilă, considerând că doamna Dăncilă nu are nicio calitate care să o impună pentru această candidatură, singura calitate a acesteia fiind supunerea faţă de Dragnea şi dorinţa bolnavă a acestuia de a avea la Palatul Victoria o marionetă care să nu iasă din umbra lui. Doamna Dăncilă mai are timp să se retragă pentru că ea probabil nu-şi dă seama în ce a intrat”, a declarat Ludovic Orban.

El a menţionat că PNL a mers la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis după demisia premierului Mihai Ideea cu varianta alegerilor anticipate, dar nu a respins nici ideea de a forma o majoritate, însă acest lucru este dificil în structura Parlamentului actual.

„Acum cu Băsescu este greu de vorbit. Să mă ierte domnul preşedinte că nu am reuşit să mă înţeleg cu acesta, însă diferenţa dintre noi şi PMP este că noi suntem partenerii preşedintelui, în timp ce Băsescu îl atacă de câte ori poate”, a mai declarat Ludovic Orban.

Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat marţi seara, într-o emisiune televizată, că este în favoarea unei coaliţii de dreapta care să susţină la următoarele alegeri prezidenţiale un candidat unic, dar a adăugat că problema este „onestitatea PNL-ului”. 

Orban: Este extrem de importantă o recunoaştere a rolului jucat de Iaşi şi Moldova

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că a venit la Iaşi în semn de respect pentru înaintaşii care acum 159 de ani au înfăptuit Mica Unire.

„Este o zi extrem de importantă, chiar dacă nu la Iaşi s-a desăvârşit Mica Unire, ci s-a desăvârşit la Bucureşti. 24 Ianuarie a devenit un simbol al Micii Uniri, care e de fapt primul şi cel mai important pas spre Marea Unire. Este extrem de importantă o recunoaştere a rolului pe care l-au jucat Iaşiul şi Moldova”, a declarat Orban.

Potrivit acestuia, „Iaşiul a făcut un sacrificiu pentru statutul de capitală a Moldovei în favoarea Bucureştiului”.

Liderul PNL a adăugat că, în urmă cu 100 de ani, Iaşiul a fost capitală de război.

„Prezenţa mea aici este o recunoaştere a acestei importanţe şi totodată o formă de respect faţă de înaintaşii noştri care au reuşit, în condiţii destul de vitrege şi driblând de multe ori voinţa marilor puteri, să realizeze Mica Unire şi apoi Marea Unire”, a declarat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL Ludovic Orban şi liberalii care l-au însoţit la manifestările organizate la Iaşi cu prilejul a 159 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri au purtat banderole albe la braţ, în semn de susţinere a construirii Autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

„Purtăm o banderolă prin care arătăm că susţinem proiectul autostrăzii Ungheni- Iaşi – Târgu Mureş. Legarea Moldovei, prin infrastructură de transport cu profil de autostradă, astfel încât să stimulăm trecerea valului investiţional şi peste Carpaţi. Regiunea trebuie să se conecteze la reţeaua europeană de transport, să aibă potenţial real de dezvoltare economică”, a declarat presei Ludovic Orban.

Întrebat fiind ce şanse mai au proiectele Moldovei în condiţiile instalării unui al treilea guvern al PSD, Orban a replicat că pentru liberali acestea sunt o prioritate.

„Nu noi facem şi desfacem guverne. Noi am susţinut includerea în obiectivele de investiţii a autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi. Cu toate acestea, majoritatea guvernamentală a respins amendamentele noastre la proiectul de buget. Pentru noi este o prioritate. Avem o rezoluţie a partidului prin care considerăm tronsoanele de autostradă Târgu Mureş – Iaşi, Sibiu – Piteşti şi Comarnic – Braşov, în care le-am numit simbolic autostrăzile Unirii. Sunt fundamentale pentru dezvoltarea României”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat fiind despre scorul din sondaje, liberalul a subliniat că „PNL este singurul partid care a crescut de la Congres”, creşterea fiind, a susţinut liderul PNL, „consistentă, cu 9-10 procente”.

„Electoratul a fost dezamăgit. La 11 decembrie (2016 n.red.) ne-a sancţionat, dar de la Congres încoace PNL s-a situat clar făcând o opoziţie dură, fără compromis, în măsura în care am sancţionat toate tentativele PSD de capturare a statului român, de atacare a mediului de afaceri, a economiei de piaţă şi de subordonare a justiţiei”, a declarat Ludovic Orban.

El a luat parte miercuri la manifestările organizate de autorităţile locale în Piaţa Unirii din Iaşi cu prilejul aniversării a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.

După tradiţionala Horă a Unirii, Orban, însoţit de colegii săi din filiala judeţeană, a luat parte la slujba oficiată la Mănăstirea Trei Ierahi, unde se află mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La ceremonialul religios au mai fost prezenţi Custodele Coroanei Margareta şi Principele Radu, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Chişinău şi Iaşi, lideri locali ai PSD şi ai partidului Pro România.