Ludovic Orban, după avertismentul Consiliului Fiscal privind majorarea pensiilor: Este o recomandare

După ce Consiliul Fiscal a atras atenţia că punctul de pensie nu ar trebui să se mai majoreze anul viitor cu 34 la sută, aşa cum prevede legea pensiilor, Ludovic Orban a reacţionat. 

RomaniaTV.net
01 sept. 2020, 08:56
Ludovic Orban, după avertismentul Consiliului Fiscal privind majorarea pensiilor: Este o recomandare

„Este o recomandare. Începând de astăzi, cresc pensiile. Începând cu luna septembrie, se plătesc pensiile crescute. Punctul de pensie a crescut cu 14%. Atât ne-am permis din resursele care există. Orice decizie ulterioară o vom lua în funcţie de evoluţia economiei”, a spus Ludovic Orban.

În urma analizei datelor aferente celei de-a doua rectificări bugetare, Consiliul Fiscal constată o nouă deteriorare a poziției finanțelor publice de ordinul a 0,6-0,8 pp din PIB la nivelul anului 2020, comparativ cu estimările sale de la prima rectificare, ca urmare a majorărilor de cheltuieli operate.

„Majorarea punctului de pensie de 14% implică un efort bugetar de 3,6 mld. lei în anul 2020 și respectiv 10,92 mld. lei în anul 2021. O astfel de măsură, cu impact important asupra construcției bugetare pe anul 2021, ar trebui inclusă într-un cadru fiscal-bugetar pe termen mediu”, informează Consiliul fiscal.

CF apreciază că o abordare bazată pe reguli în ceea ce privește indexarea pensiilor (prevăzută de altfel de lege) ar aduce beneficii multiple din perspectiva stabilității sistemului de pensii și ancorării așteptărilor participanților, sustenabilității fiscale și programării bugetare.

Citeşte şi Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de 8,6 – 9,4% din PIB, după analiza rectificării