Ludovic Orban, după ce euro a atins un nivel record. „Nu există niciun motiv de panică”

Premierul interimar Ludovic Orban a dat asigurări, joi, că "nu există niciun motiv de panică", deşi cursul de schimb al monedei naţionale a atins cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda europeană, fiind cotat de BNR la 4,7834 lei/euro. Şeful Executivului a dat de înţeles că situaţia economică a ţării este "foarte stabilă" şi că a existat o tendinţă uşoară de depreciere a monedelor naţionale la nivel regional.

RomaniaTV.net
20 feb. 2020, 18:08
Ludovic Orban, după ce euro a atins un nivel record. „Nu există niciun motiv de panică”

Ludovic Orban susţine că evoluţia cursului de schimb este corelată de scăderile monedelor din regiune.

„Evoluţia cursului de schimb este o evoluţie care este determinată de mai mulţi factori. Nu există niciun motiv de neîncredere, de panică. dimpotrivă. Situaţia economică este foarte stabilă. Comparaţi de exemplu cu cât s-a îmrumutat guvernul nostru raportat la dobânda cu care s-a împrumutat Guvernul PSD. Este o diferență semnificativă. (…) Se pare că a existat o tendință ușoară de depreciere a monedelor naționale nu numai la noi, ci și la nivel regional, care poate fi determinată de niște factori greu de anticipat. Am încredere în BNR, am încredere în stabilitatea monedei naționale și a cursului de schimb. Suntem într-o colaborare instituțională foarte bună cu BNR. Situația economică este foarte stabilă, nu există niciun fel de risc de apariție a vreunui dezechilibru”, a spus Ludovic Orban.

Citeşte şi: CURS BNR 20 FEBRUARIE 2020: Cel mai slab curs din istorie. Record negativ pentru leu în raport cu euro, dolar şi aur

La rândul său, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține această idee.

„Deprecierea ușoară a leului astăzi este CORELATĂ cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mișcări de fluxuri internaționale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiți fără grijă. Dobânzile vor continuă să scadă și încrederea investitorilor va continuă să crească în guvernarea PNL”, a scris ministrul pe Facebook.

Citeşte şi: Florin Cîţu, anunţ pentru românii cu credite. „Rate mai mici. Dobânzile continuă să scadă”