Ludovic Orban, după întâlnirea cu preşedintele Iohannis: Am decis organizarea alegerilor anticipate

Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri, după o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, că împreună au decis organizarea alegerilor anticipate. În opinia premierului, "ar fi util şi bine" ca alegerile parlamentare anticipate aibă loc simultan cu alegerile locale. 

RomaniaTV.net
10 ian. 2020, 09:55
Ludovic Orban, după întâlnirea cu preşedintele Iohannis: Am decis organizarea alegerilor anticipate

„Președintele Românei și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru PE și prezidențiale că nu mai vor PSD la putere, că Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să-și aleagă reprezentații și Parlamentul să fie obliga fidelă a opțiunilor cetățenilor români, care să fructifice la maxim beneficiile apartenenței la UE”, a declarat premierul Ludovic Orban după întâlnirea cu şeful statului.

Întrebat dacă va demisiona, Ludovic Orban a răspuns „nu o să dezvălui strategia”.

„Vă daţi seama că nu o să vă dezvălui strategia pe care am gândit-o, cert este că am convenit împreună, preşedintele României şi cu mine, că asta este cea mai bună soluţie pentru România. Cu siguranţă vom găsi cele mai bune soluţii pentru a determina declanşarea procedurii de anticipate. Vom aplica cele mai bune soluţii astfel încât să atingem obiectivul de a reda puterea în mâna oamenilor, în mâna românilor, astfel încât să-şi aleagă un Parlament care să fie conform voinţei lor. Ar fi util şi bine să fie simultan cu localale în cazul în care vom reuşi să derulăm procedura necesară până la locale. Oricum, la o dată cât mai apropiată de locale dacă într-adevăr nu va fi posibil odată cu localele”.

„România are nevoie de alegeri anticipate”, a declarat Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că va discuta cu premierul Ludovic Orban despre organizarea alegerilor anticipate.

Întrebat dacă i-a cerut premierului să demisioneze, în cazul în care Opoziţia nu depune moţiune de cenzură, preşedintele a spus: „Asta este o chestiune pe care nu am discutat-o. Este evident că pentru a ajunge la anticipate cunoaştem prevederea constituţională. Este nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea este nevoie de două încercări nereuşite de formare a unui nou guvern. Este evident moţiunea de cenzură o variantă prin care se poate iniţializa acest proces. Dar, tehnic, şi demisia este o metodă prin care se poate iniţializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta, şi cu premierul, şi cu alţii. Chiar mâine voi avea, aici, la Cotroceni, o discuţie cu Premierul Ludovic Orban şi vom aborda aceste chestiuni”.