Ludovic Orban: „Protestul din Piaţa Victoriei seamănă cu cele din alte ţări. Mişcarea a ajuns şi în ţara noastră”

Premierul Ludovic Orban a vorbit duminică seara, la B1 TV despre cele mai importante subiecte de pe agenda publică şi despre situaţia actuală din România. 

RomaniaTV.net
12 iul. 2020, 17:53
Ludovic Orban: „Protestul din Piaţa Victoriei seamănă cu cele din alte ţări. Mişcarea a ajuns şi în ţara noastră”

Premierul Ludovic Orban susține că protestul din Piața Victoriei a fost intens pregătit în culise și se întreabă care a fost motivul real al acestui protest. 

”Protestul, mișcarea de astăzi a fost intens pregătită (…) Nu înțeleg de ce au protestat, că nu vor să poarte mască? Purtarea măștii este principala armă împotriva coronavirusului. Chiar n-am înțeles de ce au protestat.”, a spus Ludovic Orban, la B1 TV.

Ludovic Orban susține că a văzut mesaje în Piața Victoriei asemănătoare cu cele ale protestarilor din alte țări și arată că este o adevărată mișcare, care ajunge și în România. ”Sunt așa zisele lansatoare de mesaje”.

„Situația de moment din România. Este o situație care ne îngrijorează și analizând creșterea numărului de cazuri, am dispus o serie de măsuri. Soluția cea mai simplă este să îi convingem pe români să respecte regulile, să îi convingem pe toți actorii instituționali, indiferent că sunt din zona publică sau privată, care au responsabilități în aplicarea legislației, în implementarea regulilor, să respecte aceste reguli, purtatul măștii, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară, care este de 1,5 metri. Chiar și afară, când ne apropiem unul de celălalt, dacă particulele de lichid care ies sunt inspirate, se poate transmite virusul.

Citeşte şi: Ludovic Orban, revoltat de amânarea votului pe legea carantinei şi izolării: Epidemia afectează vieţile oamenilor

E mult mai simplu să respecți aceste minime reguli decât să te îmbolnăvești, iar atunci când te îmbolnăvești nu e vorba numai de tine, că nu trăim singuri în societate. Când te îmbolnăvești, îi pui în pericol pe cei care îi iubești, pe cei apropiați, în primul rând familia, părinții, soția, copiii, prietenii, rudele, colegii.

Guvernul, cu toate autoritățile de control pe care le are, cu Poliție, cu Jandarmerie, Inspecția Muncii, Autoritatea Sanitar Veterinară, Autoritatea de Protecția Consumatorului și toate celelalte entități care sunt implicate în respectarea acestor reguli, nu poate să controleze tot ce se întâmplă în fiecare terasă, în fiecare magazin. Sigur că suntem pe teren, avem mobilizare maximă, cred că s-a văzut clar că este o mobilizare fără precedent, care a fost făcută pentru a asigura respectarea acestor reguli. Pe de altă parte, avem nevoie de fiecare român să aibă un comportament corect, responsabil.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Nu ne putem face că vom creşte pensiile şi după aia să nu avem cu ce să plătim”

Din păcate, ne confruntăm cu o campanie foarte ciudată. Este un adevărat bombardament de informații false. Negaționiștii, cei care neagă existența virusului, cei care sunt promotorii teoriei conspirației. O mulțime de lansatoare de astfel de mesaje pur și simplu transmit foarte intens și foarte bine gândit acest set de mesaje, care instigă lumea să nu respectă niște reguli care sunt respectate în mod firesc”, a declarat la B1 TV, Ludovic Orban.