Ludovic Orban, în timpul şedinţei Biroului Executiv al PNL în care i se cerea excluderea: „Conform prevederilor statutului partidului, singura propunere de premier pot fi eu”

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat luni că este profund dezamăgit de ceea ce se întâmplă în partidul din care încă face parte şi spune că majoritatea liberalilor sunt ruşinaţi de deciziile "aberante" luate de conducerea partidului.

01 nov. 2021, 21:29
Ludovic Orban, în timpul şedinţei Biroului Executiv al PNL în care i se cerea excluderea: „Conform prevederilor statutului partidului, singura propunere de premier pot fi eu”

Ludovic Orban susţine că singura soluţie a PNL este refacerea coaliţiei de guvernare cu USR, dar crede că partidul lui Cioloş va negocia la sânge, după ce „s-au fript” de două ori, prima dată la demiterea lui Vlad Voiculescu, iar a doua oară, în ciuda faptului că aveau un acord de coaliţie semnat de toate partidele, când Cîţu l-a demis pe Stelian Ion şi a declanşat criza politică.

AUR demarează procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis. George Simion: „E momentul. Vom merge până la capăt”
„Si-a dat seama ca nu are nicio sansa, un lucru cunoscut inca de la desemnarea sa. Eu nici nu stiu de ce a fost desemnat, va spun sincer. De la 1 septembrie Romania se afla intr-o criza politica, PNL este literalmente daramat, conducerea aleasa la congres ia decizii cam cum se plimba Florin Citu in America, atunci cand a fost oprit de politie.

E un lung sir de decizii inepte, inceput cu demiterea ministrului Justitiei, apoi cu cramponarea de functie a lui Florin Citu. Avea coalitie, avea acord de guvernare, program, trebuia doar sa inteleaga momentul si sa nu tina de scaun.

Sedinta BEx este in curs de desfasurare, se discuta posibilitatea obtinerii unei majoritati, fie cu PSD, fie cu USR. Inca nu stiu exact cine va fi propus. In conformitate cu prevederile statutului sunt eu. Evident ca nu ma astept sa ma nominalizeze, sunt voci care cer chiar excluderea mea. Au fost vreo doi care au cerut, asta e acum problema Romaniei, nu ca ai dus tara in criza si ai lasat-o aproape fara aparare in fata valului 4 al pandemiei.

Daca nu se reface coalitia de guvernare cu USR, inseamna ca noua conducere a PNL a tradat atat ideile liberale, cat si votantii.

Ludovic Orban: „Aş putea lua decizia înfiinţării unui nou partid în două-trei săptămâni”

Eu este posibil sa fac un nou partid. Mi-as dori ca colegii mei liberali sa se trezeasca, dar sperantele sunt mici. Sa stiti ca marea majoritate a membrilor de la baza partidului sunt intr-o situatie foarte dificila, aproape le e rusine primarilor sa mai vorbeasca cu oamenii din cauza deciziilor aberante luate de conducere. Am vorbit cu sute de primari de la congres pana astazi, care sunt profund nemultumiti si revoltati. Nu o sa dau acum nume. Le e rusine ca partidul a ajuns sa fie condus de Citu, care are un grad de respingere de 70%.

Sigur, niciun primar nu poate sa adere la un partid nou, pentru ca asta ar duce a pierderea mandatului. Dar ei nu se mai refera in activitatea publica decat la partea administrativa. Deci ei sunt, practic independenti. Voi lua decizia de a infiinta o noua formatiune politica atunci cand ma voi lamuri ca nu mai exista nicio salvare pentru PNL. In doua-trei-patru saptamani.

Mandatul de negociere trebuie stabilit in Biroul Politic National, in BEx se poate doar propune un mandat. Eu cred ca majoritatea in BPN inclina acum spre o coalitie cu PSD. Daca aceasta conducere va face aceasta coalitie cu PSD, drumurile noastre se despart.

Vor urma niste negocieri extrem de dificile, pentru ca USR, odata fripti cu ciorba, sufla si in iaurt. Pana la urma, Iohannis hotaraste, acest BEx este o suma de persoane obediente care asculta ordinele primite de la Cotroceni. Iohannis nu vrea refacerea coalitiei cu USR, pentru ca daca voia, facea demersurile sa o refaca inca de la 1 decembrie.

Klaus Iohannis este, in viziunea mea, principalul vinovat si cel care a lasat prada Romania multiplelor crize, este un rau major astazi. Va trebui sa vad despre ce este vorba in demersul AUR de suspendare a presedintelui, dar asocierea cu AUR este de nedorit. Ar trebui ca si alte partide sa marseze la acest demers, AUR singur nu are ce face, vizeaza doar castigul de capital electoral.

Demersul de suspendare si demitere a presedintelui este unul foarte serios si, daca cineva incearca sa castige capital politic, poate doar sa-şi subrezeasca pozitia in opinia publica. Daca se ajunge la referendum, as face campanie pentru demitere. Sunt suparat pe Klaus Iohannis ca a patronat o grosolana incalcare a democratiei in PNL.”, a spus Orban la Digi24.

Citeşte şi: EXCLUSIV Lia Olguţa Vasilescu: „Se impune o intrare la guvernare a PSD”