Ludovic Orban, în vizită în Franţa. Le Figaro: „România se adânceşte în criza politică”. Ce a spus premierul despre situaţia din ţară

Premierul Ludovic Orban a efectuat luni şi marţi o vizită la Paris, iar publicaţia franceză "Le Figaro" a prezentat un material despre situaţia politică din România. Autorul articolului vorbeşte despre viitoarele alegeri parlametnare, dar şi despre faptul că PSD a cerut amânarea alegerilor din decembrie în contextul COVID-19 şi despre decizia Curţii Constituţionale prin care a dat posibilitatea Parlamentului să decidă data scrutinului. Premierul Ludovic Orban a declarat pentru Le Figaro că decizia judecătorilor constituţionali este o "inepţie" şi că permisiunea dată Parlamentului de a decide data alegerilor generează un "enorm conflict de interese".

RomaniaTV.net
27 oct. 2020, 13:46
Ludovic Orban, în vizită în Franţa. Le Figaro: „România se adânceşte în criza politică”. Ce a spus premierul despre situaţia din ţară

„Prim-ministrul român, Ludovic Orban, în vizită oficială luni şi marţi la Paris, cel puţin va avea ocazia de a lăsa în ţară îngrijorările politice. Liderul Partidului Naţional Liberal (PNL, dreapta) s-a deplasat la Matignon pentru a semna împreună cu Jean Castex actualizarea foii de parcurs care însoţeşte parteneriatul strategic franco-român, creat în 2008 şi axat aproape exclusiv pe schimburile economice dintre cele două ţări. Dacă rezultatele acestei vizite sunt fără îndoială încurajatoare, revenirea şefului Guvernului în ţară este mai puţin palpitantă, întrucât România se confruntă cu o criză politico-juridică ce riscă să conducă la amânarea viitoarelor alegeri legislative, precum şi a planului de redresare, până la calendele greceşti”, scrie jurnalistul Paul Cozighian într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România se adânceşte în criza politică”, conform Mediafax.ro.

„După rezultatele bune înregistrate de forţele politice de dreapta în alegerile locale de luna trecută, adversarii lor, social-democraţii din PSD, încearcă să modifice regulile jocului democratic, cu mai puţin de 45 de zile înaintea alegerilor legislative, programate pe 6 decembrie. Încă majoritari în ambele camere parlamentare, dar poziţionaţi în mod nefavorabil în sondaje, aceştia din urmă încearcă să câştige timp, prin votarea unei legi care să permită Parlamentului, şi să nu mai permită Guvernului, să stabilească data legislativelor. O manevră care ar avea binecuvântarea Curţii Constituţionale, o instituţie în care numirile sunt în resortul exclusiv al politicienilor şi care este condusă în acest moment de un fost preşedinte PSD al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu”, subliniază jurnalistul.

„Este o inepţie fără limite”, a declarat Ludovic Orban pentru cotidianul Le Figaro. „Deciziile unui deputat nu au alte consecinţe decât politice, iar alesul nu poate fi condamnat penal pentru vot… Dacă lăsaţi Parlamentul să decidă data alegerilor, nu vor mai fi alegeri; pentru că dacă deputaţii nu votează legea prin care este fixată o dată, acest lucru înseamnă că nu mai poate fi organizat niciun scrutin. Deputaţii ar putea, teoretic, să rămână pe termen nedeterminat în Parlament. În realitate, este vorba de un enorm conflict de interese, iar democraţia este în pericol”, a afirmat Ludovic Orban, conform Le Figaro.


loading...