Ludovic Orban, întâlniri cu reprezentanţii Tarom şi Blue Air. Cum vrea statul să rezolve problemele financiare ale companiilor aeriene

Premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, s-au întâlnit luni cu reprezentanţii companiilor Tarom şi Blue Air. Guvernanţii au căutat soluţii pentru problemele financiare cu care se confruntă companiile de transport aerian din România, afectate de criza generată de pandemia de coronavirus.

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 07:12
Ludovic Orban, întâlniri cu reprezentanţii Tarom şi Blue Air. Cum vrea statul să rezolve problemele financiare ale companiilor aeriene

Prima întâlnire a fost cea cu reprezentanţii companiei Tarom şi a avut loc la ora 14:30, la Palatul Victoria, conform agendei Guvernului. O oră mai târziu a fost programată întrevederea cu oficialii Blue Air.

Compania Blue Air ar putea fi preluată parţial de statul român

Întâlnirea cu conducerea Blue Air a fost anunţată încă de săptămâna trecută de Lucian Bode, ministrul Transporturilor. El a afirmat că statul român ar trebui să aloce fonduri pentru „salvarea” Blue Air, dar şi să devină acţionar la această companie, care a declanşat procedura de concordat preventiv pentru a evita intrarea în insolvenţă.

Conform Profit.ro, vor fi reeşalonate datorii de 100 milioane euro în următoarele 18 luni. 

Împreună cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi cel al Finanţelor, Florin Cîţu, au fost analizate soluţiile de sprijin avute în vedere de Guvern, în scopul redresării economice a celor două companii”, a anunţat Guvernul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, au fost discutate condiţiile în care pot fi aplicate măsurile guvernamentale de susţinere, în concordanţă cu normele europene, şi calendarul aprobării şi implementării acestora. 

Tarom a suspendat în urmă cu şase zile rutele dintre România şi Egipt, Israel, Iordania, Moldova, Serbia, Turcia, Suedia, Portugalia şi Emiratele Arabe Unite până pe 15 august inclusiv, din cauza restricţiilor de călătorie.

Ministrul Transporturilor spunea că, la Tarom, sunt în luate în calcul scăderi de personal astfel încât compania aeriană să ajungă să aibă 700 de angajaţi. În aprilie, peste 1.100 de angajaţi ai Tarom au intrat în şomaj tehnic. 

Guvernul a aprobat încă din luna aprilie, printr-un memorandum, acordarea a câte unui ajutor pentru companiile aeriene Tarom şi Blue Air, pentru compensarea efectelor pandemiei.

Blue Air a fost înfiinţată în 2004 şi s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaţionale în România, Cipru, Italia şi Marea Britanie. Afacerea a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat însă în decembrie 2017 la şase ani şi trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac – Arad. Blue Air operează în actuala formulă din 2013, când Airline Management Solutions SRL a preluat, în urma unei licitaţii, afacerea Blue Air, aflată în insolvenţă.