Ludovic Orban: „Înţeleg că aveţi o solicitare legat de cineva care ne face de râs în Comisia de la Veneţia”

Guvernul condus de Ludovic Orban pregăteşte o cerere de revocare a fostului ministru al Justiţiei din guvernul PSD, Tudorel Toader, s-a anunţat în şedinţa de joi.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 16:35
Ludovic Orban: „Înţeleg că aveţi o solicitare legat de cineva care ne face de râs în Comisia de la Veneţia”

Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei au avut un dialog pe tema cererii de excludere a lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia, în deschiderea şedinţei de guvern.

„Orban: – Domnul ministru Predoiu? Am înţeles că aveţi o solicitare.

Predoiu: – Legat de…?

Orban: – Legat de cineva care ne face de râs în Comisia de la Veneţia.

– Predoiu: – A, v-am înaintat într-adevăr propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicarea prevederilor statutare. Există o procedură mai specială acolo. Din nefericire este un caz fără precedent şi o premieră. Motivaţia fiind aceea că în considerarea efectelor deciziei CEDO se pune în cazură credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor.

Orban: – Aici este chiar mai grav. Gândiţi-vă că practic conflictul juridic de natură constituţională în urma căreia s-a dat o decizie care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iniţiatorul acestei acţiuni a fost chiar ministrul Justiţiei.

Predoiu: – Aceasta este motivaţia, faptul că iniţiatorul a fost un membru al Guvernului şi, aşa cum aţi subliniat şi dvs. de multe ori, au spus-o mulţi dintre colegii noştri şi preşedintele României, acest guvern nu va atenta la independenţa justiţiei, la independenţa procurorilor îşi va urma urma obiectivele în domeniul justiţiei în acord cu standardele europene. Este un semnal această cerere care înţeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneţia de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisie.

Orban: – Cu siguranţă o vom face, domnu’ ministru.”.