Ludovic Orban: „Izolarea va mai dura, suntem departe de a ne relaxa”

Premierul Ludovic Orban, a spus, miercuri, în direct la B1 TV, că suntem departe de o relaxare a măsurilor de izolare și că România a început producția de echipamente sanitare.

08 apr. 2020, 18:00
Ludovic Orban: „Izolarea va mai dura, suntem departe de a ne relaxa”

Ludovic Orban anunţă că izolarea va mai dura după ce Klaus Iohannis a anunţat că pregăteeşte decretuld e prelungire a stării de urgenţă în Româniua. „Președintele împreună cu Guvernul analizează situația. Președintele a prelungit starea de urgență, urmărim evoluția și pregătim revenirea la normalitate.

Revenirea depinde de români, dacă respectă regulile. Estimările sunt pentru 1 mai. După ce trecem probabil de această dată se vor diminua cazurile. Ne dorim să se petreacă cât mai repede.

Simt că există o relaxare, dar nu trebuie să fie așa. Suntem de câteva zile pe un platou, nu sunt nici creștere, nici în scădere. Suntem departe de a ne relaxa. Îi rog pe români să mai reziste, să respecte tot ce am spus. Deplasarea să se facă doar pentru situațile din ordonanțele militare.

Acționăm pe două direcții. Cred că am depoășit momentul de criză a materialelor. Au intrat prin Unifarm sau ONAC multe materiale și echipamente sanitare.

Măștile pentru populație, pe lângă importuri, suntem angrenați într-un proces de susținere a producătorilor români care vor să facă aceste echipamente și substanțe. Deja se produc în România măști, combinezoane și substanțe. Numărul producătorilor va crește. Când vom avea cantități suficiente, vom da și la persoanele vulnerabile”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Am cerut Poliției, Jandarmeriei, Armatei, să facă diferența între greșeală și rea-voință

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri la B1TV că le-a cerut forțelor de ordine care asigură pe teritoriul țării respectarea restricțiilor de circulație introduse prin ordonanțele militare să facă diferența între persoanele care încalcă regulile cu rea intenție și cele au greșit fără intenție.

„Le-am solicitat primarilor ca atunci cand au probleme cu respectarea regulilor de carantina, izolare la domiciliu, daca nu au capacitatea sa le implementeze sa apeleze la fortele de ordine (…) Solicitarea mea catre Politie, Jandarmerie, Armata, a fost sa abia un comportament cat se poate de civilizat si preventiv, sa faca diferenta intre oameni care au gresit intamplator și intre oameni care in mod evident nesocotesc reglementarile”, a zis Orban.

Ludovic Orban anunță ȘOMAJ TEHNIC pentru cei mai mulți bugetari: Cine NU va fi atins de noua decizie a Guvernului

Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, la B1 TV, că sunt sectoare de bugetari care nu vor putea fi trimiși în șomaj tehnic bugetarii din domeniile care se află în prima linie a luptei cu coronavirusul. Despre ceilalți bugetari, premierul a precizat că vor intra câte 15 zile pe lună în șomaj tehnic, iar celelalte 15 zile vor fi lucrătoare.

„Sunt zone publice care nu pot fi afectate, chiar avem nevoie de efectiv uman în plus: cea de sănătate, cea a MAI, zona militară, cea a Ministerului Muncii, pentru ANOFM e implicată în procesarea și oferirea șomajului tehnic, casele de pensii. Sunt sectoare publice extrem de încărcate și în care nu putem să luăm măsuri similare șomajului tehnic.

În alte sectoare aplicăm un mecanism simplu: împărțim angajații în două, jumătate lucrează 15 zile, iar 15 zile sunt într-o formă de șomaj tehnic, cu 75% din salariul de încadrare, și tot așa. Măsura este gândită și urmează să fie implementată, vom emite OUG. Va fi valabilă nu numai pentru administrația centrală, ci și pentru cea locală, inclusiv pentru cele care nu sunt sub Guvern, ci al Parlamentului sau instituții autonome.”, a spus Ludovic Orban.