Ludovic Orban, prima reacţie după ce votarea moţiunii de cenzură a fost amânată. „E consumată. E în afara cadrului constituţional”

Ludovic Orban a declarat că moţiunea de cenzură, care a nu a fost votată luni de Parlament din lispă de cvorum, "este consumată" şi că "în 30 de ani, nimeni nu a depus o moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară". De asemenea, premierul a afirmat că PNL aşteaptă punctul de vedere al CCR referitor la sesizarea depusă în legătură cu moţiunea.

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 13:49
Ludovic Orban, prima reacţie după ce votarea moţiunii de cenzură a fost amânată. „E consumată. E în afara cadrului constituţional”

„Este din punctul nostru de vedere o moţiune de cenzură în afara cadrului constituţional. În 30 de ani, nimeni nu a depus o moţiune în vacanţa parlamentară.

A fost depusă într-o sesiune extraordinară. A fost citită în altă sesiune extraordinară. S-a încercat dezbaterea şi votarea în sesiunea extraordinară, prelungită până la 31 august. Din punctul meu de vedere, este consumată în momentul de faţă”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că Guvernul a depus o sesizare la Curtea Constituţională privind moţiunea de cenzură. 

„Urmează să se pronunţe CCR. Guvernul a sesizat CCR şi aşteptăm pronunţarea pe sesizarea noastră. În ceea ce ne priveşte ca Guvern, ce s-a întâmplat astăzi este extrem de benefic pentru România”, a adăugat Orban.

Mai mult, şeful Executivului a afirmat că „Guvernul trebuie să facă faţă unor provocări imediate, unor provocări pe termen mediu, pe termen lung şi are nevoie deplină capacitate de exercţiu pentru a putea soluţiona marile probleme cu care se confruntă România”. 

„Le mulţumesc formaţiunilor politice care au fost alături de noi şi au împărtăşit punctul nostru de vedere, că moţiunea este în afara Constituţiei, şi nu au participat la cvorum. Este vorba despre USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor. Vreau să le mulţumesc parlamentarilor neafiliaţi care au înţeles că România are nevoie de Guvern şi care nu au sprijit aventura politică a PSD”, a menţionat premierul Orban.

„Şi dacă erau prezenţi toţi parlamentarii PSD, nu s-ar fi întrunit numărul de membri ai Parlamentului necesari pentru cvorum. Au fost cinci absenţi. Calculaţi şi dumnevoastră: 226 cu 5 egal 231”, a adăugat Orban.

Orban, despre negocierile cu parlamentarii absenţi de la PSD. „Nu am avut nicio discuţie” 

„Cu doamna Carmen Dan nu am avut nicio discuţie şi nimeni de la noi nu a avut nicio discuţie cu doamna Carmen Dan. Am înţeles că este bolnavă, în izolare la domiciliu. Sigur că am avut discuţii cu parlamentari ALDE pe care îi cunosc personal. Pe unii am putut să-i conving, pe alţii nu am putut să-i conving”, a spus Orban.

Şeful Executivului a afirmat că a existat o majoritate care a sprijinit Guvernul.

„A existat o majoritate care ne-a sprijinit, care a înţeles că România are nevoie de Guvern, că a înţeles că această poţiune de cianură este de fapt neavenită şi riscă să arunce România în haos”, a menţionat Ludovic Orban.

Orban despre posibilul blat între PNL şi PSD. „N-au reuşit, asta este. Moţiunea lor este absurdă”

„Ştiţi cum e vorba aia: un nebun aruncă o piatră şi 100 de înţelepţi, am încredere că sunteţi înţelepţi. Dacă unul urlă că e blat? Ce blat? Când au depus moţiune de cenzură şi au făcut tot posibilul să-şi mobilizeze oamenii, au făcut tot posibilul ca să aducă oamenii la vot. N-au reuşit, asta este. Pentru că moţiunea lor este absurdă. Nu are logică. Este în afara cadrului constituţional”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă Guvernul va sesiza CCR, în situaţia în care PSD va decide să programeze votul moţiunii de cenzură în sesiunea ordinară a Parlamentului, deşi a fost depusă în sesiunea extraordinară, Orban a răspuns:

„Eu nu pot să cred că pot să facă aşa ceva, dar, dacă vor face, în mod evident, vom sesiza, pentru că putem accepta această bătaie de joc la adresa unui instrument democratic într-o societate – care este moţiunea de cenzură şi care este modalitatea Parlamentului să cenzureze activitatea Guvernului. Nu poţi să te joci cu moţiunile de cenzură, să faci moţiune  când ţi se năzare, fără niciun fel de reguli. Dacă vor să fie în cadrul constituţional, e o sesiune nouă, pot să depună o nouă moţiune de cenzură”, a mai afirmat Ludovic Orban.