Ludovic Orban, răspuns la scrisoarea lui ÎPS Teodosie: O să-l sărbătorim în felul nostru!

Având în vedere măsurile impuse în judeţul Constanţa, Arhiepiscopului Tomisului a trimis o scrisoare în care a acuzat Guvernul de abuzuri împotriva clerului şi credincioşilor legat de aceste măsuri.

RomaniaTV.net
29 nov. 2020, 19:04
Ludovic Orban, răspuns la scrisoarea lui ÎPS Teodosie: O să-l sărbătorim în felul nostru!

Ludovic Orban a răspuns într-un interviu pentru Agerpres dacă va participa la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântului Andrei de la Constanța, după invitația făcută de ÎPS Teodosie.

Ludovic Orban, răspuns pentru Teodosie: O să-l sărbătorim în felul nostru, fără să creştem riscul de transmitere a virusului

”Din păcate, judeţul Constanţa a fost judeţul cu cea mai pronunţată creştere a numărului de infectări şi ieri a fost judeţul cu cea mai mare rată de infectări. În judeţul Constanţa, pe lângă municipiul Constanţa, au fost carantinate mai multe localităţi, la ora actuală cred că în judeţul Constanţa sunt cele mai multe localităţi carantinate.

Şi măsurile de carantinare au fost absolut necesare pentru a opri creşterea numărului de infectări. Sigur că, odată cu măsurile de carantinare a localităţilor, s-au luat şi decizii care ţin cont de sănătatea oamenilor. Eu cred că orice preot, orice înalt ierarh bisericesc trebuie să pună pe primul plan sănătatea şi viaţa oamenilor. Fiecare dintre noi sărbătorim Sfântul Andrei.

O să-l sărbătorim în felul nostru, fără să creştem riscul de transmitere a virusului. Cu atât mai mult într-un judeţ care este, practic, cu cea mai mare rată de creştere şi cu cel mai mare număr de persoane infectate. De aceea am îndemnat la un comportament care să fie conform, pe de-o parte şi cu credinţa, pentru cei care sunt credincioşi, dar pe de altă parte să ţină cont de nevoia de a proteja oamenii de riscul infectării”, a declarat Ludovic Orban, pentru Agerpres.

Scrisoarea lui Teodosie, transmisă premierului Orban

ÎPS Teodosie reclamă faptul că autorităţile au abuzat clerul cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi că nu li se permite credincioşilor să meargă să se roage la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei.

„Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituţia României, alineatul (1) şi alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturaleţe de către autorităţile locale pe care le coordonaţi prin miniştrii de resort. Niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite.

Credincioşii Bisericii Ortodoxe Române şi slujitorii ei sunt obligaţi acum să îndure umilinţa şi frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) şi de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică şi luate de necunoscuţii dumneavoastră specialişti, în dispreţ total faţă de normele de drept, de credinţa şi tradiţiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare şi exprimare a credinţei, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă.”, se arată în scrisoare.

Citeşte şi: ÎPS Teodosie, scrisoare pentru premier după ce pelerinajul de Sfântul Andrei a fost interzis: Dumnezeu mai poate lucra în mintea şi în inima dumneavoastră