Ludovic Orban, răspunsul privind ratele românilor: „Nu putem forţa băncile să renunţe la venituri fără care nu pot funcţiona normal”

Premierul Ludovic Orban a făcut declaraţii, de la ora 19, la Palatul Victoria, în contextul noilor măsuri anunţate de preşedintele Klaus Iohannis pentru a limita răspândirea coronavirusului în România. Noile restricţii vor intra în vigoare de miercuri, a anunţat şeful statului.

RomaniaTV.net
24 mart. 2020, 17:33
Ludovic Orban, răspunsul privind ratele românilor: „Nu putem forţa băncile să renunţe la venituri fără care nu pot funcţiona normal”

Premierul a răspuns unei întrebări venite la sfârşitul conferinţei de presă, privind un subiect sensibil pentru români, şi anume ratele bancare şi posibila amânare a acestora.

Întrebare: Amânarea ratelor va fi pentru 3 luni sau 9 luni?
Ludovic Orban: De sănătatea sistemului bancar depinde economia României. Noi trebuie să susținem companiile și cetățenii cu probleme, să aibă posibilitatea să amâne plata unor rate. Suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi. Dar nu poți forța sistemul bancar să renunțe la venituri fără care nu poate funcționa normal. Trebuie un echilibru care să nu pună băncile în situație de lipsă de lichidități. Echilibrul trebuie căutat prin dialog, colaborare, gândirea soluțiilor.

„Suntem în analiză”, a spus premierul Ludovic Orban despre varianta ca firmele care își continuă activitatea să beneficieze de scutiri de taxe și impozit. Pe de altă parte, premierul spune că „spațiul de manevră bugetar și fiscal este egal cu aproape zero, este foarte restrâns”, motiv pentru care vor scădea încasările și vor crește foarte mult cheltuielile.

„Realitatea este ca România se afla într-o situație bugetară înainte de izbucnirea epidemiei: Deficit de 4,6%, mari dezechilibre, deficit comercial”, a spus Orban. Acesta a precizat că vrea „ca resursele puține pe care le avem să le utilizăm cat mai benefic pentru companii și angajați, dar aceste resurse sunt limitate, nu pot fi utilizate o perioadă lungă”.

„Dacă renunțăm ca anumite companii care funcționează să beneficieze de scutiri de taxe impozite e posibilă o lipsă de resurse care ulterior să ne pună într-o situație foarte dificilă. Pensiile trebuie plătite la timp, salariile la timp și in acelasi timp trebuie să facem față unor creșteri ale cheltuililor pe aparare, ordine publică”, a mai spus Orban.

loading...