Ludovic Orban: „Românii și-ar pune mască și noaptea când dorm dacă ar vedea o secție ATI pentru COVID”

Premierul Ludovic a declarat, marți, că dacă ar vedea cum este într-o secție ATI pentru COVID, românii ar purta mască de protecție și când dorm noaptea.

17 nov. 2020, 16:26
Ludovic Orban: „Românii și-ar pune mască și noaptea când dorm dacă ar vedea o secție ATI pentru COVID”
Ludovic Orban

Ludovic Orban a declarat, marți, că statul român are capacitatea de a efectua zilnic peste 50.000 de teste de coronavirus, în condițiile în care în ultimele 24 de ore s-au prelucrat mai puțin de 19.000 de teste în baza definiţiei de caz.

„Oricine ar vedea o sectie de terapie intensiva cred ca si-ar pune masca si noaptea. Protejarea e mult mai usoara decat sa treci prin boala”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, declaraţii la Ministerul Sănătății. „Obiectivul e să creştem numărul de locuri din secţiile ATI cu peste 200 într-o săptămână”

Avem o capacitate de testare astăzi de aparate de tip PCR de peste 50.000. Avem 53-54.000. De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce priveşte capacitatea de a recolta exudatul nazo-faringian.

De asemenea, vedeţi că pe definiţie de caz numărul de teste este stabilit în funcţie de situaţiile în care se face testarea. Există foarte mulţi care preferă să se testeze contra cost, nefiind în situaţia definiţiei de caz”, a declarat Ludovic Orban.

Un număr de 8.262 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 31.082 de teste la nivel naţional, informează, marţi, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS. Până marţi, pe teritoriul României, au fost confirmate 373.474 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Un număr de 253.244 de persoane au fost declarate vindecate. Potrivit GCS, până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 3.733.410 de teste. Dintre acestea, 31.082 au fost efectuate în ultimele 24 de ore – 18.868 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 12.214 la cerere.