Nelu Tătaru îl contrazice pe Marcel Vela: „Între localităţi mişcarea se va face doar cu motiv bine întemeiat”

În România, primele măsuri de relaxare vor intra în vigoare începând cu data de 15 mai. Ceea ce trebuie să înțelegem este că, "în primele două săptămâni, această relaxare dă libertatea de mișcare individuală doar în interiorul localităților.", spune la RFI ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 
Filip Stan
07 mai 2020, 10:54
Nelu Tătaru îl contrazice pe Marcel Vela:

Sunt bâlbe la nivel guvernamental privind deplasarea în afara localității din 15 mai. Premierul Ludovic Orban a evitat să mai facă declarații pe marginea acestui subiect, spunând că o decizie va fi comunicată cel mai probabil pe 14 mai. 

„Vom prezenta public această informație, când se va lua o decizie. Când sunt convins de ceva și va face obiectul unei decizii, spun lucrul respectiv. Motivele pentru care se va permite părăsirea localității nu sunt încă stabilite în forma finală. Încă o dată vă spun, evaluăm riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare. Decizia se va lua de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru o hotărâre după declararea stării de alertă. Sigur, decizia se va lua cel mai probabil în ultima zi din starea de urgență care a fost instituită prin decretul președintelui”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat ce înseamnă, principial, relaxarea restricțiilor și renunțarea treptată la deja împământenitul slogan „stai acasă”, în condițiile în care vine vara, vine perioada concediilor și a vacanțelor?, Nelu Tătaru a dat un răspuns asemănător. „Noi trebuie să înțelegem un lucru, precauțiile trebuie să rămână.  Iar dacă după aceste două luni rămânem cu niște deprinderi, de exemplu ne întoarcem de afară și ne spălăm pe mâini, pe față, ne dăm cu dezinfectant, ne izolăm când avem niște simptome respiratorii, chemăm medicul de familie, tușim în pliul cotului, în batistă, într-un servețel, ne spălăm după acest gest, păstrăm o distanțare socială în locurile potențial aglomerate, purtăm o mască când intrăm în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Sunte reguli care rămân și într-o primă fază de relaxare. Dacă până acum mergeam cu o declarație pe proprie răspundere, vom merge fără această declarație. Vom merge pe tot parcursul zilei, vom merge spre magazine, magazine care au intrarea din stradă. Vom merge spre muzee. Vom merge în spațiile închise, dar păstrăm distanțarea socială. Se va extinde această relaxare și la sporturile individuale. Se vor deschide cabinetele stomatologice, cabinetele de îngrijire corporală. Dar toate sunt progresive în contextul în care păstrăm aceleași precauții, tocmai pentrua  evita o eventuală transmitere comunitară a infecției cu coronavirus. Dacă evaluarea la două săptămâni ne va arăta că aceste condiții au fost menținute, respectate, atunci putem ca în următoarele două săptămâni să mai facem o serie de relaxări, încercând ca într-o lună, o lună și jumătate sau poate două luni să ajungem la o viață relativ normală”,a declarat ministrul Nelu Tătaru, invitatul emisiunii Sănătatea FM, difuzată miercuri 6 mai.

Veşti proaste pentru toţi credincioşii! Raed Arafat a anunţat că bisericile NU se vor deschide după 15 mai 

Referitor la redeschiderea hotelurilor și a pensiunilor… ” Nu au fost închise. Nu au avut adresabilitate, dar ele nu au fost închise niciodată. Hotelurile s-au închis de la sine neavând adresabilitate.  După cum nici economia nu a fost oprită. S-au oprit liniile de producție datorită izolării sau infectării.  Odată cu relaxarea, adresabilitatea va crește la aceste hoteluri sau pensiuni. Dar trebuie să înțelegem că în primele două săptămâni această relaxare dă libertatea de mișcare individuală doar în interiorul localităților. Între localități mișcarea se va face doar cu motiv bine întemeiat”, a explicat ministrul.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african