Ludovic Orban: Suntem categoric împotriva inepţiilor fiscale anunţate de ministrul Mişa

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri, la Timișoara, că partidul pe care-l conduce se opune categoric ''inepțiilor fiscale'' anunțate de ministrul Ionuț Mișa și cere actualei guvernări să renunțe la ''experimentele'' pe firmele românești și pe cetățean, care pot avea consecințe extrem de grave.

RomaniaTV.net
03 nov. 2017, 16:34
Ludovic Orban: Suntem categoric împotriva inepţiilor fiscale anunţate de ministrul Mişa

”Suntem categoric împotriva inepțiilor fiscale anunțate de ministrul Ionuț Mișa. (…). Măsurile anunțate de guvern sunt niște experimente pe firmele românești și pe cetățeanul român, care pot genera consecințe extrem de grave. În nicio țară din Europa, contribuțiile nu sunt integral în sarcina angajatului, ci se plătesc atât de angajator cât și de angajat. În nicio țară din Europa nu există cont special de plată TVA, decât în Italia unde este utilizat doar de companiile care au contracte cu statul. De asemenea, taxa de 2,25% pe fondul de salariu reprezintă tot o inovație în materie fiscală”, a afirmat Ludovic Orban, care a arătat că nu exclude nicio variantă legală de protest în această privință.

Liderul liberal consideră că acest guvern nu are capacitatea de a guverna, de a genera politici economice, fiscale și bugetare care să mențină trendul de creștere economică pe care l-au moștenit de la guvernul anterior.

Ludovic Orban a subliniat că investițiile publice sunt la un nivel minim în ultimii 10 ani, iar la rectificarea bugetară Guvernul a tăiat 10 miliarde de lei de la investiții, în timp ce investițiile private, pe primele nouă luni ale anului, sunt cu 20% mai mici decât pe perioada similară de anul trecut.

”În nouă luni, balanța comercială s-a dezechilibrat grav, deficitul balanței comerciale crescând cu peste 35%. Leul ar fi trebuit să aibă un derapaj mult mai grav, dacă nu ar fi existat o BNR care să intervină în menținerea unui curs decent al leului în raport cu euro, în special, dar și cu celelalte valute. Inflația a crescut rata anuală de la 0,1 %, cât era în momentul instalării guvernelor PSD, până la 1,9% și are tendință de creștere”, a spus Ludovic Orban.

Liderul liberal susține că contraperformanțele actualului guvern îngrijorează PNL, care respinge categoric toate ”aberațiile fiscale pe care vrea să le introducă”.

”Joi a fost reuniunea Biroului Politic Național al PNL și am hotărât să demarăm o amplă campanie de consultare a partenerilor sociali, a patronatelor, a confederațiilor sindicale care încă stau în picioare, în special Cartea Alfa și BNS (pentru că din păcate, alte confederații sindicale sunt doar niște anexe ale actualului guvern), a asociațiilor profesionale, a diferitelor organisme reprezentative ale diferitelor profesii care sunt afectate de regimul fiscal, pentru a genera o poziție amplă în societate împotriva experimentelor pe care vrea să le facă partidul de guvernământ”, a detaliat liberalul.

Conform calculelor liberalilor, pentru a putea menține salariul net actual pentru angajații pe care-i au, firmele vor avea costuri suplimentare pe care majoritatea nu au de unde să le susțină.

El a detaliat că angajaților din administrația centrală li s-a promis o creșterea salariului de 25%, fiind ”o țeapă uriașă dată de PSD angajaților din sectorul public”, întrucât această creștere va fi doar pe hârtie, brutul, ca urmare a transferului contribuțiilor către angajat, creșterea salariului net va fi de maximum 4% pentru angajații din sectorul public, iar restul de 21% se va duce în buzunarele statului.

”Reducerea impozitului pe venit este gândită tot ca o șmecherie (…) o coțcărie cu care încearcă să scoată pârleala ageamiii care se prefac astăzi că conduc România (…) PSD și-a pierdut orice legitimitate de a guverna România. I-au păcălit pe români ca să pună mâna pe putere, una au spus în campania electorală și cu totul altceva fac astăzi, acum folosesc puterea pentru cu totul alte lucruri”, a concluzionat Orban.

Președintele liberalilor a participat vineri, la Timișoara, la dezbaterea cu tema ”Fonduri Europene și Dezvoltare Regională”, organizată de Comisia Fonduri Europene și Dezvoltare Regională a PNL.