Ludovic Orban, un nou anunț privind salariile românilor. Cum vor fi acestea afectate de o posibilă criză economică

Premierul României, Ludovic Orban, a dezvăluit, în cadrul unor declarații susținute vineri la Suceava, cum vor fi afectate salariile și pensiile românilor de o posibilă criză economică.

20 nov. 2020, 16:44
Ludovic Orban, un nou anunț privind salariile românilor. Cum vor fi acestea afectate de o posibilă criză economică

Ludovic Orban a afirmat că Guvernul PNL încearcă să facă tot posibilul ca salariile să nu fie tăiate, ci din contră, să crească.

„Oricine vrea să muncească va avea de lucru. Nu există niciun risc în această privință. Obiectivul nostru nu e să tăiem salariile, ci să le creștem. Din punctul meu de vedere, salariul minim, ca orice alt venit, trebuie să aibă la bază indicatori obiectivi care să fie în conformitate cu realitatea economică. Depinde de creșterea economică și rata inflației.

Mecanismul prin care se pun acești indicatori economici la baza unui calcul obiectiv urmează să fie rodul negocierilor cu partenerii sociali. Sigur că opiniile nu sunt aceleași. Va trebui găsită o formulă de mijloc și pentru salariul minim. Există preocupare la nivel european privitoare la o posibilă directivă care să reglementeze chestiunea salariului minim la nivel european”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă există, totuși, posibilitatea reducerii salariilor și a pensiilor, așa cum s-a întâmplat la criza din urmă cu 10 ani, premierul a declarat că „obiectivul nostru e să creștem veniturile oamenilor”.

Ludovic Orban: Obiectivul PNL – Construcția mai multor spitale regionale în anii următori

„Guvernul liberal are în plan construcția multor spitale în următorii ani. În primul rând, construcția spitalelor regionale, care beneficiază de acordul Comisiei Europene pentru finanțarea din fonduri europene. E vorba de Spitalele Regionale din Iași, Craiova, Cluj, pentru care am și semnat contractele de finanțare și suntem în fază finală de licitație pentru a semna contractul de proiectare. De asemenea, avem multe alte proiecte de construcție de spitale noi și de modernizare a unor spitale existente. Chiar anul acesta am făcut niște eforturi foarte mari, nu pe partea de construcție, ci pe partea de dotare. Avem solicitări de peste 1 miliard, 200 de milioane de euro, care sunt depuse de spitale, de autoritățile locale pentru contractarea de aparatură, echipamente moderne, pentru a crește calitatea serviciilor medicale. Cheltuielile vor fi decontate din fonduri europene”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a vorbit și despre situația pacienților care au fost transportați de la București la Iași fiindcă nu mai erau paturi la Terapie Intensivă. Întrebat câte paturi sunt în acest moment la secțiile ATI din țară, premierul a declarat:

„Răspunsul îl puteți găsi doar la Ministerul Sănătății. Eu pot să vă spun că noi creștem numărul de locuri în secțiile de Terapie Intensivă. Nelu Tătaru a emis un ordin prin care a inclus noi spitale sau a dezvoltat secții în spitale. Obiectivul e ca săptămâna viitoare să intre în funcțiune încă 280 de locuri noi în secțiile ATI. La nivelul Bucureștiului urmează să se deschidă în cursul săptămânii viitoare mai multe paturi ATI la Spitalul Malaxa, la un spital privat. Același lucru se întâmplă și în țară. Am făcut progrese semnificative”, a adăugat Orban.

Citește și Ludovic Orban a inaugurat centura din Rădăuţi. Drumul e gata mai devreme

Citește și Ludovic Orban, anunţ despre autostrăzile din România: Capacitatea de producţie, mărită de patru ori!