Ludovic Orban: „Vom lucra pentru a scoate o lege mai bună a pensiilor”. Ce se întâmplă cu majorarea de anul viitor

Premierul a anunțat că va crea o nouă lege a pensiilor, deși mai este una care nu este aplicată, deocamdată.

04 dec. 2019, 17:32
Ludovic Orban: „Vom lucra pentru a scoate o lege mai bună a pensiilor”. Ce se întâmplă cu majorarea de anul viitor

Premierul Ludovic Orban a făcut un anunț în ceea ce privește pensiile din 2020. „Uitați-vă în programul de guvernare. Anul viitor vom crea echipe largi de lucru care vor include specialiști. Vom include reprezentanți din partea organizațiilor pensionarilor, oameni care au expertiză în domeniu pentru a face o analiză extrem de serioasă asupra sistemului de pensii din România, pentru a sesiza disfuncționalitățile, inechitățile. Vom lucra pentru a scoate o lege mai bună a pensiilor”, a afirmat prim-ministrul.

 

Ludovic Orban a anunțat, marți, că Guvernul pregătește un proiect de lege pentru repararea inechităților în legislația din domeniul pensiilor. El a precizat că printre problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap se numără adaptarea învățământului la nevoile acestora.

Începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Următoarea majorare a pensiilor este preconizată să aibă loc în anul 2020, majorare prevăzută de Legea pensiilor care stipulează o creștere masivă, de 40%.

Acest lucru se va întâmpla la 1 septembrie 2020, odată cu o nouă majorare a punctului de pensie, care va crește de la 1.265 lei la 1.775 lei.

Orice cetăţean, care doreşte să ştie cât îi va fi pensia de la 1 septembrie 2020 va trebui să înmulțească pensia pe care o are la ora actuală cu 1,4, ceea ce este raportul dintre 1.265 lei și 1.775 lei.

Actuala Lege a pensiilor, care prevede şi majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020, nu va fi modificată, a declarat, miercuri seară, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Potrivit acestuia, toate drepturile de natură salarială ale angajaţilor din sistemul bugetar, dar şi drepturile de pensie acordate în baza actelor normative în vigoare vor fi menţinute.

„Din nou mă întorc la programul de guvernare şi acolo scrie foarte clar că plata drepturilor salariale legale în vigoare, precum şi a drepturilor de pensie este garantată conform dispoziţiilor legale în vigoare. Deci, da, răspunsul este categoric, aplicăm Legea pensiilor în formula actuală, care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% din septembrie. Întotdeauna am susţinut creşterea puterii de cumpărare, a veniturilor pentru toţi românii, fie că sunt în sistemul public, în sistemul de economie privată sau la pensie. Asta e o promisiune pe care am hotărât să o respectăm”, a afirmat Dancă, în exclusivitate la România TV.

Acesta a respins informaţiile potrivit cărora PNL ar intenţiona să iniţieze un proiect de act normativ care să prevadă modificarea Legii pensiilor, astfel încât majorarea cu 40% a punctului de pensie să nu fie acordată. „Nu modificăm Legea pensiilor în ceea ce priveşte majorarea punctului de pensie cu 40% din septembrie”, a precizat Ionel Dancă.