PNL a decis. Ce mandat primeşte Ludovic Orban pentru negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului UPDATE

Biroul Politic Național al PNL a votat miercuri, în unanimitate, ca delegaţia PNL să se prezinte la negocierile pentru formarea noului Guvern cu două propuneri pentru USR PLUS și UDMR, au declarat surse liberale

16 dec. 2020, 16:01
PNL a decis. Ce mandat primeşte Ludovic Orban pentru negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului UPDATE

Liberalii s-au reunit, miercuri, într-o nouă ședință a BPN pentru a decide cu ce propunere intră din nou la negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea noului Guvern. Ludovic Orban le-a propus colegilor săi două variante, spun surse din PNL pentru news.ro.

Varianta 1: Ludovic Orban – premier, Florin Cîțu – președintele Senatului

Varianta 2: Florin Cîțu – premier, Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților

Decizia PNL va fi prezentată ulterior cu celor din USR PLUS şi UDMR.

Florin Cîţu nu ar fi prea mulţumit de varianta de a prelua şefia Senatului şi oscilează să aibă în continuare portofoliul Finanţe în noul Executiv, au adăugat sursele citate de news.ro.

„În şedinţa de astăzi vom găsi variantele PNL pentru ca aceste negocieri să meargă mai departe şi pentru ca în România instituţiile statului să ajungă să funcţioneze în interes public. Au fost alegeri, a fost prezentat rezultatul votului, este cazul ca Parlamentul, Guvernul alături de preşedinte şi de autorităţile locale să înceapă să guverneze zi de zi în interes public Eu nu aş spune că sunt lucruri care nu au funcţionat. Suntem într-o etapă de negociere în care se pun pe masă diferite variante. Un lucru care deja pare deranjant este că anumite poziţii care ţin de conţinutul negocierilor sunt transmise prin presă. Fac apel la raţiune care pot înţelege că în România e nevoie de o majoritate în jurul PNL, USR-PLUS şi UDMR, astfel încât 4 ani de zile să putem oferi proiecte, dezvoltare şi ciorovăieli interminabile care am văzut la ce au dus de-a lungul timpului”, a spus Raluca Turcan, înaintea şedinţei BPN a PNL.

Alianţa USR PLUS a anunţat deja că nu-l vrea pe preşedintele PNL Ludovic Orban premier al noului Guvern.

 

Scandal în PNL. Ludovic Orban vrea să fie propunerea PNL de premier

Aseara au fost scandal în Modrogan, după ce Orban i-a anunţat pe liderii PNL că vrea să fie din nou premier.

Orban ar fi încercat să forțeze retragerea lui Florin Cîțu, iar ministrul Finanțelor a spus că nu renunță la nominalizare, decât dacă este retras prin votul Biroului Politic Național.

În acest moment, PNL este scindat în două tabere şi se anunţă o sedinţă extrem de tensionată.

Citeşte şi: Ludovic Orban, convins că USR-PLUS îl susține ca premier. Liderii partidului: „A fost doar o glumă”. Ultimele negocieri, un fiasco!

Cum PNL, USR PLUS şi UDMR nu au ajuns la un acord în privinţa împărţirii funcţiilor şi formării Guvernului, iar USR PLUS face presiuni pentru obţinerea şefiei Camerei Deputaţilor dacă PNL va da premierul, liberalii iau în calcul nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier.

În aceste condiții, lui Florin Cîțu i s-ar oferi funcția de președinte al Senatului, au mai precizat sursele liberale.

 

Klaus Iohannis este dispus să-l accepte pe Orban premier

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va accepta propunerea venită din partea coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR, fie că este vorba de Ludovic Orban, fie că este vorba despre Florin Cîțu.

”Eu aștept ca partidele să vină cu o propunere. Că este Orban, că este Cîțu, eu voi accepta propunerea partidelor. Nu știu ce negociază ei acolo. Da, asta am spus, dacă se formează o coaliție și îl va propune pe Ludovic Orban, atunci eu îl voi accepta”, a spus Klaus Iohannis.