Lukaşenko confirmă, din greşeală, doborârea celor 4 aeronave militare rusești în regiunea Briansk

Cel mai fidel aliat al lui Vladimir Putin ar putea să iasă din graţiile liderului de la Kremlin după ce Belarus a lovit patru avioane de luptă ruseşti.

15 mai 2023, 21:22
Lukaşenko confirmă, din greşeală, doborârea celor 4 aeronave militare rusești în regiunea Briansk

Președintele belarus Alexandr Lukaşenko a confirmat luni, 15 mai, din greșeală, că patru avioane militare au fost doborâte săptămâna trecută deasupra Rusiei, în apropierea granițelor dintre Ucraina și Belarus, informează agenția Reuters, preluată de The Guardian. Potrivit lui Lukașenko, capitala Minsk a reacționat plasându-și forțele armate în stare de alertă maximă.

Publicația economică rusă Kommersant a relatat sâmbătă că un grup de raid rusesc, format dintr-un avion de vânătoare-bombardament Su-34, un avion de vânătoare Su-35 și două elicoptere Mi-8, a fost doborât într-o ambuscadă în apropiere de Klințî, în regiunea rusă Briansk. Kommersant a precizat că aeronavele militare urmau să atace ținte din regiunea ucraineană Cernihiv, direct peste graniță.

Război în Ucraina. Rusia a doborât o rachetă britanică Storm Shadow/Pentagon Leaks: Patronul grupului Wagner a trădat în favoarea Ucrainei

Agenția de știri rusă de stat TASS a scris sâmbătă că un avion de război rusesc Su-34 s-a prăbușit, dar nu a precizat cauza, și a citat serviciile de urgență care au anunțat că un elicopter a fost doborât din cauza unui incendiu la motor. TASS nu a menționat nimic despre avionul Su-35 sau despre al doilea elicopter, deși mai mulți bloggeri militari ruși prorăzboi, foarte urmăriți, au spus, de asemenea, că cele patru avioane au fost doborâte.

Canalul de Telegram Pul Pervovo, un canal de stat belarus care relatează despre activitățile lui Lukașenko, a scris luni că acesta a vizitat o bază centrală de comandă a forțelor aeriene și a difuzat o fotografie și o înregistrare video cu președintele.

La comandamentul central al forţelor aeriene pe care l-a vizitat, dictatorul belarus a declarat, conform Pul Pervovo: „La trei zile după evenimentele de lângă noi – mă refer la cele din regiunea Briansk, când patru avioane au fost doborâte – suntem obligați să răspundem. De atunci, noi, trupele noastre, suntem în stare de alertă maximă”.

Vizita lui Lukașenko la baza militară a fost prima sa apariție publică după aproape o săptămână, în urma speculațiilor cu privire la starea precară de sănătate a liderului în vârstă de 68 de ani.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de a face precizări cu privire la informațiile difuzate de Kommersant. De asemenea, nu a existat niciun răspuns oficial din partea Ucrainei cu privire la incident.