Lukaşenko se întâlneşte cu Putin. În ce condiţii, Belarusul va ataca Ucraina: „Dacă fie şi un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide poporul”

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că va ordona trupelor sale să lupte alături de Rusia doar dacă „o altă ţară” lansează un atac împotriva Belarusului, a relatat agenţia de presă de stat BelTA.

16 feb. 2023, 13:49
Lukaşenko se întâlneşte cu Putin. În ce condiţii, Belarusul va ataca Ucraina: „Dacă fie şi un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide poporul”

Război în Ucraina. Lukaşenko, care a negat în repetate rânduri afirmaţiile Kievului şi ale Occidentului potrivit cărora ţara sa ar putea fi implicată de Moscova mai mult în războiul din Ucraina . a anunţat că intenţionează să se întâlnească vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Sunt gata să lupt alături de ruşii de pe teritoriul Belarusului într-un singur caz: dacă fie şi un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide poporul”, a declarat Lukaşenko, într-o conferinţă de presă susţinută joi. „Dacă vor comite o agresiune împotriva Belarusului, răspunsul va fi cel mai sever, iar războiul va căpăta o cu totul altă natură”, a adăugat el.

Liderul de la Minsk a precizat că nu se referă doar la Ucraina, ci şi la alţi vecini, fără îndoială o aluzie la Polonia. Rusia a folosit Belarusul ca punct de plecare pentru invazia sa la scară largă asupra Ucrainei de anul trecut, lansând din această ţară ofensiva – eşuată – împotriva capitalei ucrainene Kiev.

Atac rusesc de pe o navă din Marea Neagră! Opt rachete Kalibr au fost lansate asupra Ucrainei
O serie de activităţi militare şi exerciţii comune ale forţelor aeriene din Rusia şi Belarus desfăşurare de la începutul acestui an au reaprins temerile că Minskul s-ar putea pregăti să joace un rol mai activ în conflict.

În ceea ce priveşte întâlnirea cu Vladimir Putin de vineri, Lukaşenko nu a precizat unde va avea loc, dar cel mai probabil se va deplasa el la Moscova.

Vom discuta (cu Vladimir Putin) probleme de securitate şi apărare. Cel mai important este că vom discuta chestiuni economice, militare şi politice care urmează să fie examinate în cadrul Consiliului Suprem de Stat. Vrem să vedem cum guvernele din Belarus şi Rusia îşi îndeplinesc sarcinile pe care le-am stabilit. În primul rând, acestea sunt chestiuni economice: resursele energetice, piaţa unică, înlocuirea importurilor, modul în care sunt finanţate şi modul în care sunt puse în aplicare. Este o întreagă gamă de probleme. Prin urmare, vom discuta toate aceste aspecte. Dacă va veni vorba şi despre problema grupului nostru comun de forţe din Belarus, desigur, vom discuta şi despre aceasta„, a declarat Aleksandr Lukaşenko.

Vladimir Putin, anunţul momentului la un an de la invazia din Ucraina
Vorbind despre grupul regional de forţe, Lukaşenko a subliniat că militarii ruşi staţionaţi în Belarus nu au planuri de a ataca Ucraina. Aceştia urmează un antrenament de luptă cu militarii belaruşi pentru a fi pregătiţi, dacă este necesar, să respingă împreună o agresiune împotriva Belarusului, a arătat liderul de la Minsk.