Lukaşenko şi-a revenit şi ameninţă din nou: „N-aș ezita să folosesc rachetele nucleare trimise de Putin în caz de agresiune”

Lukașenko a fost la Moscova pe 9 iunie, unde s-a întâlnit cu Putin, apoi au apărut diverse informaţii despre starea precară de sănătate a acestuia.

13 iun. 2023, 23:25
Lukaşenko şi-a revenit şi ameninţă din nou: „N-aș ezita să folosesc rachetele nucleare trimise de Putin  în caz de agresiune”

Președintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat marți, 3 iunie, că nu va ezita să ordone utilizarea armelor nucleare tactice rusești care urmează să fie desfășurate în Belarus, dacă țara sa se confruntă cu o agresiune, relatează Associated Press.

La începutul acestui an, președintele rus Vladimir Putin a anunțat desfășurarea planificată a armelor nucleare cu rază scurtă de acțiune vecinului și aliatului Moscovei, Belarus, într-o mișcare considerată pe scară largă ca un avertisment pentru Occident, pe măsură ce își intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.

Putin a subliniat că Rusia va păstra controlul asupra lor, dar declarația lui Lukașenko a contrazis acest lucru.

Prigojin îl trădează pe Putin şi afirmă că nu este sigur dacă gruparea Wagner va mai lupta în Ucraina
„Doamne ferește să fie nevoie să iau o decizie de a folosi aceste arme, dar n-ar fi nicio ezitare dacă ne vom confrunta cu o agresiune”, a declarat Lukașenko, cunoscut pentru declarațiile sale năucitoare, potrivit agenției de presă de stat BelTA.

Oficialii ruși nu au comentat în cursul zilei de marți afirmațiile lui Lukașenko.

Lukașenko a subliniat că el a fost cel care i-a cerut lui Putin să desfășoare arme nucleare rusești în Belarus. El a susținut că mișcarea este necesară pentru a descuraja o potențială agresiune.

„Cred că nimeni nu ar fi dispus să lupte cu o țară care are acele arme”, a spus Lukașenko. „Acestea sunt arme pentru descurajare”.

Putin a declarat, în timpul întâlnirii de vineri, 9 iunie, cu Lukașenko, că lucrările de construire a instalațiilor pentru arme nucleare vor fi finalizate până în 7-8 iulie, iar acestea vor fi mutate rapid pe teritoriul belarusului.

Armele nucleare tactice sunt menite să distrugă trupele inamice și armele de pe câmpul de luptă. Au o rază de acțiune relativ scurtă și un randament mult mai mic decât focoasele nucleare montate pe rachete balistice intercontinentale care sunt capabile să distrugă orașe întregi.

Lukașenko a spus că Belarus nu are nevoie de armele nucleare strategice ale Rusiei pentru a fi dislocate pe teritoriul său. „O să mă lupt cu America? Nu”, a spus el.

Liderul belarus a adăugat, totuși, că Belarus pregătește și instalații pentru rachete intercontinentale cu vârf nuclear, pentru orice eventualitate.

Alături de Ucraina și Kazahstan, Belarus a găzduit o parte semnificativă a arsenalelor nucleare sovietice atunci când toate făceau parte din Uniunea Sovietică. Aceste arme au fost retrase în Rusia după colapsul sovietic din 1991, în baza unui acord supervizat de SUA.

Rusia nu a spus câte dintre armele sale nucleare tactice vor fi trimise în Belarus. Guvernul SUA consideră că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice, care includ bombe care pot fi transportate de avioane, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune și cartușe de artilerie.

Fost campion mondial de powerlifting rus, omorât în războiul din Ucraina. Se presupune că ar fi fost recrutat de Wagner direct din închisoare

Rusia a folosit teritoriul Belarusului pentru a-și trimite trupele în Ucraina pe 24 februarie 2022 și a păstrat forțele și armele pe teritoriul aliatului său.

Lukașenko, care este la putere de 29 de ani, s-a bazat pe sprijinul politic și economic al Rusiei pentru a supraviețui lunilor de proteste, arestări în masă și sancțiuni occidentale în urma alegerilor din 2020 care l-au menținut la putere, dar a fost văzut pe scară largă în țară și în străinătate ca fraudat.