Prigojin îl trădează pe Putin şi afirmă că nu este sigur dacă gruparea Wagner va mai lupta în Ucraina

Liderul Wagner afirmă că nu este sigur dacă gruparea Wagner va mai lupta în Ucraina. Pe de altă parte, Rusia ia în considerare retragerea din acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, spune Putin.

13 iun. 2023, 21:42
Prigojin îl trădează pe Putin şi afirmă că nu este sigur dacă gruparea Wagner va mai lupta în Ucraina

Liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marţi că „nu este sigur” dacă luptătorii acesteia vor continua să lupte în Ucraina, în timp ce continuă disputele sale cu Ministerul rus al Apărării, ultima fiind refuzul de a semna un contract cerut de acest minister, relatează Reuters.

Această grupare a fost în prima linie a asaltului asupra oraşului ucrainean Bahmut, pe care a reuşit să-l cucerească, dar cu preţul unor pierderi grele. Odată ce a ocupat oraşul, Wagner s-a retras de acolo pentru a-şi odihni trupele şi a predat poziţiile cucerite către trupele regulate ale armatei ruse, care în prezent se confruntă în acelaşi oraş cu o contraofensivă ucraineană ce ţinteşte în special flancurile şi în care armata ucraineană a înaintat mai mult de un kilometru, potrivit Kievului.

Fost campion mondial de powerlifting rus, omorât în războiul din Ucraina. Se presupune că ar fi fost recrutat de Wagner direct din închisoare
Tot timpul cât s-a desfăşurat asaltul asupra Bahmutului, Prigojin l-a acuzat pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu că a impus restricţii pentru livrările de muniţii destinate unităţii Wagner, care din acest motiv a pierdut inutil mulţi combatanţi. El le-a reproşat de asemenea ofiţerilor de rang înalt din Ministerul Apărării lipsa de leadership şi adoptarea unor tactici greşite care au avut ca rezultat o serie de eşecuri ale armatei ruse în campania militară lansată împotriva Ucrainei în februarie 2022.

„În ce priveşte viitoare acţiuni ale companiei militare private Wagner în Ucraina, nu sunt sigur că ea va mai activa din nou în Ucraina”, a indicat Prigojin, răspunzând unei întrebări adresate de o mass-media din Danemarca. Luptătorii Wagner au mai participat la operaţiuni militare în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu, unde încă mai au contracte, notează Agerpres.

Ministrul Şoigu a emis un ordin care le impune unităţilor de voluntari ruşi să semneze un contract cu Ministerul Apărării înainte de 1 iulie, ordin pe care el l-a justificat prin necesitatea unei mai bune integrări a unităţilor militare ruse care să favorizeze „abordări unificate” în executarea misiunilor de luptă.

Fost campion mondial de powerlifting rus, omorât în războiul din Ucraina. Se presupune că ar fi fost recrutat de Wagner direct din închisoare
Prigojin a reacţionat imediat afirmând că Wagner nu va semna niciun astfel de contract, pe care între timp, potrivit postului TV al armatei ruse, Zvezda, l-au semnat trei brigăzi şi patru unităţi de voluntari, precum şi gruparea cecenă Ahmat condusă de Ramzan Kadîrov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că susţine aplicarea ordinului emis de ministrul Şoigu.

Rusia ia în considerare retragerea din acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, spune Putin

Liderul rus Vladimir Putin a declarat marţi că Moscova ia în considerare posibilitatea de a se retrage din acordul ce reglementează transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, motivând că Rusia a fost „înşelată” în ceea ce priveşte punerea în aplicare a părţilor din acest acord care se refereau la propriile sale exporturi, relatează Reuters.

În cadrul unei întâlniri televizate cu jurnaliştii şi bloggerii de război pro-Kremlin, Putin a declarat că acordul a fost menit să ajute ţările „prietene” din Africa şi America Latină, dar s-a dovedit că Europa este cel mai mare importator de cereale ucrainene, iar acest lucru asigură o sursă cheie de valută pentru Kiev.

Putin a spus că va discuta despre viitorul acordului privind cerealele cu unii lideri africani care sunt aşteptaţi să viziteze Rusia, adăugând că Moscova este pregătită să furnizeze cereale gratuit celor mai sărace ţări din lume.

Acordul a fost negociat în iulie anul trecut de ONU şi Turcia şi permite exportul în siguranţă de cereale din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră.

Occidentul nu a impus sancţiuni asupra exporturilor ruseşti de cereale, îngrăşăminte şi alte produse alimentare, dar acestea au fost împiedicate de alte restricţii, ce reglementează domeniul bancar şi al asigurărilor.