Lukaşenko susţine că Rusia livrează Belarusului arme nucleare: „Transferul încărcăturilor a început”

Rusia îşi pune ameninţările în practică şi a început să livreze ogive nucleare Belarusului, care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE), a anunţat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în timp ce armata rusă se află într-o situaţie delicată în Ucraina, în aşteptarea unei contraofensive iminente a forţelor ucrainene.

26 mai 2023, 09:01
Lukaşenko susţine că Rusia livrează Belarusului arme nucleare: „Transferul încărcăturilor a început”

Lukaşenko, care se afla la Moscova joi, la un summit regional, nu a fost în măsură să spună dacă armamentul respectiv se află deja în ţara sa, însă a declarat că omologul său rus Vladimir Putin – care a agitat această ameninţare în martie – i-a spus cu o zi înainte că a semnat decretul cu privire la acest transfer.

”Transferul încărcăturilor nucleare a început”, a declarat Lukaşenko, într-o înregistrare video difuzată pe Telegram, potrivit News.ro.

Rusia nu a făcut, imediat, niciun comentariu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la 25 martie că Moscova urma să desfăşoare armament nuclear ”tactic” pe teritoriul Belarusului, o ţară care se învecinează cu Polonia, Lituania şi Ucraina, alimentând astfel temeri cu privire la o ecaladare a războiului din ultima.

Citeşte şi: Serviciile secrete ale SUA consideră că atacul cu drone asupra Kremlinului a fost orchestrat de Ucraina

Acest anunţ a fost denunţat puternic de către comunitatea internaţională, de către Occident mai ales, în contextul în care liderul de la Kremlin a evocat, de când şi-a luat cu asalt vecinul, în februarie 2022, posibilitatea unei recurgeri la arma atomică.

Opozanta în exil Svetlana Tihanovskaia a denunţat joi, pe Twitter, o ameninţare ”la adresa întregii Europe”.

”Atunci când vorbim despre arme nucleare tactice, majoritatea sunt la fel de puternice ca cea care a ucis 140,000 de oameni la Hiroshima”, a subliniat ea.

Citeşte şi: Stare de urgenţă prelungită cu 60 de zile în Moldova din cauza războiului din Ucraina