Serviciile secrete ale SUA consideră că atacul cu drone asupra Kremlinului a fost orchestrat de Ucraina

Serviciile de informaţii ale Statelor Unite consideră că atacul cu drone asupra Kremlinului, care a avut loc la începutul acestei luni, a fost probabil orchestrat de agenţi ucraineni sau de serviciul de informaţii al armatei ucrainene, a scris The New York Times, la acest articol reacţionând atât Ucraina, cât şi Preşedinţia rusă.

25 mai 2023, 14:47
Serviciile secrete ale SUA consideră că atacul cu drone asupra Kremlinului a fost orchestrat de Ucraina

Evaluarea americană s-a bazat pe comunicaţii ruseşti şi ucrainene interceptate, a precizat NYT. Ziarul newyorkez afirmă că atacul pare să facă parte dintr-o serie de operaţiuni secrete care i-au făcut pe oficialii din Statele Unite – cel mai mare furnizor de echipamente militare pentru Ucraina – să se simtă oarecum inconfortabil.

Statele Unite au interceptat convorbiri ucrainene în care oficiali declară că ei cred că ţara lor este responsabilă pentru atac şi au interceptat, de asemenea, comunicaţii ruseşti care arată că nu a fost vorba de niciun fel de operaţiune sub steag fals din partea Rusiei, potrivit NYT citat de News.ro.

„Am spus încă de atunci că regimul de la Kiev a fost în spatele acestui atac”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat joi despre dezvăluirile din acest articol. „Până la urmă, nu contează prea mult care dintre unităţile regimului de la Kiev a fost în spatele acestui lucru. Regimul de la Kiev a fost în spatele acestui lucru, ştim asta, suntem conştienţi de asta şi vom porni de la asta pe măsură ce mergem mai departe”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: Parlamentarii sunt în pericol de a rămâne fără pensiile de lux. Propriile decizii au dus la implozia sistemului

Oficialii americani au mai spus că nu cred că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aprobă toate operaţiunile secrete, potrivit New York Times, şi nu este clar în ce măsură este el la curent cu astfel de operaţiuni în avans, au declarat oficialii citaţi.

Rusia a acuzat Ucraina încă de la început pentru atacul cu drone, afirmând că a încercat să-l ucidă pe Vladimir Putin. Zelenski a negat prompt orice implicare ucraineană. De asemenea, Kremlinul a spus că Statele Unite au fost în spatele atacului cu drone, o opinie pe care Washingtonul a respins-o ca fiind ridicolă.

Pe de altă parte, Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt, a repetat joi că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu un atac cu drone „ciudat şi inutil” asupra Kremlinului şi a minimalizat concluziile din presa americană. Podoliuak susţine că Rusia încearcă în acest mod să reducă livrările de arme către Kiev, mizând pe temerile occidentale legate de o posibilă escaladare din cauza presupuselor atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc, relatează The Guardian.

Citeşte şi: Contraofensiva Ucrainei: Şase drone au fost doborâte în Crimeea