S-a stins din viaţă unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă, la doar 49 de ani

Publicat: Marţi, 28 Iulie 2020 22:45 // Actualizat: Marţi, 28 Iulie 2020 22:47 // Sursa: romaniatv.net

Reputatul geolog clujean Mátyás Vremir a decedat la vârsta de doar 49 de ani. Printre descoperirile sale se numără "balaurul bondoc", un dinozaur care a trăit pe teritoriul ţării noastre.

 

 

Paleontologul Mátyás Vremir, membru marcant al Transylvanian Museum Society a trecut în nefiinţă vineri, conform unui mesaj postat de Márta Vremir, soția lui Mátyás, pe pagina ei de Facebook:

„Dragi prieteni, cu durere profundă vă anunț că în cursul zilei de azi (vineri – n.r.), Matyi a decis să lase jos ciocanul lui de geolog pentru totdeauna și să traverseze Styxul cu padela preferată”

El s-a remarcat în lumea ştiinţei prin descoperirea unor schelete de dinozauri pe teritoriul României. Unul dintre ele este "balaurul bondoc", cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa. Acesta datează de la finele Cretacicului și trăia pe Insula Transilvană. Fosila în vârstă de 70 milioane de ani, aparține unei specii noi de theropoda şi ar fi semănat cu un curcan supradimensionat.

Tot lui Maty, cum era cunoscut în cercul de apropiaţi, îi este atribuită şi descoperirea celui mai mare schelet de dinozaur zburător din lume cu o anvergură de 16 metri a aripilor. El a fost denumit Dracula chiar de către paleontolog. 

„Avem de-a face cu cea mai mare bestie zburătoare. Deși, sincer să fiu, îți pui întrebarea cum putea să zboare un astfel de animal care ajungea la dimensiunea unui avion”, afirma el la acea vreme.

În 2011, împreună cu o echipă de cerecetători din Anglia şi SUA a descoperit cuiburile şi ouăle unor păsări preistorice, dar şi scheletul unui dinozaur erbivor. 

„Pe lângă amintirile dragi lăsate colegilor și prietenilor, numele lui va dăinui veșnic în comunitatea paleontologică prin rezultatele muncii sale asidue, concretizată prin descoperirea unor specii de vertebrate noi pentru știință, dintre care merită amintite theropodul Balaur bondoc, pterosaurul Eurazhdracho langendorfensis, sau mamiferul multituberculat Litovoi tholocephalos”, au transmis reprezentanții Paleontologiei Române.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dinozaur Mátyás Vremir paleontolog ştiinţă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H