Hristos a înviat! România TV vă urează Paşte fericit!

Creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului. Românii au primit Lumina Învierii lui Iisus Hristos, adusă de la Ierusalim, în bisericile din toată țara. Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi.

15 apr. 2023, 20:53
Hristos a înviat! România TV vă urează Paşte fericit!
Hristos a înviat! România TV vă urează Paşte fericit!

Hristos a înviat! Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

Potrivit tradiției creștine, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și îngropat într-un mormânt de piatră. Însă, la trei zile după moartea sa, a înviat. Această înviere este considerată a fi dovada că Isus este Mesia și Fiul lui Dumnezeu. În această zi, creștinii ortodocși se adună în biserici pentru a sărbători Învierea lui Hristos și a asculta slujba de Paște.

Milioane de români au venit la biserică pentru a primi vestea Învierii lui Iisus Hristos, pentru ca mai apoi să ia Lumina Sfântă şi să ducă vestea mai departe.

Ştirea iniţială

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, sâmbătă seară, în România, fiind oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România. Patriarhia a anunţat că lumina a fost adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi este  oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional Otopeni. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui apoi Lumina Sfântă fiecărei parohii. Tot sâmbătă, va avea loc pe Colina Bucuriei ceremonia primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală.

Citeşte şi: Care este forma corectă: Paște sau Paști? Explicațiile unui lingvist și ale Bisericii Ortodoxe

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, Timotei Prahoveanul, a declarat că, în premieră, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim va fi oferită Mitropoliei Basarabiei: „Această Lumină de la Mormântul Domnului se dăruieşte întregului popor binecredincios român, nu doar românilor din ţară, ci şi celor de lângă graniţe, întrucât pentru prima dată Sfânta Lumină va fi oferită, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi Mitropoliei Basarabiei. Va fi împărţită celor trei eparhii din Basarabia – la Chişinău, la Bălţi şi la Cahul”.

Lumina Sfântă s-a aprins, sâmbătă, la ora 14:54, în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, de unde a fost trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în România.

Citeşte şi: Tradiţii de Paşte. Cele mai bizare obiceiuri păstrate din vremuri străvechi în România

Tradiţia aducerii Luminii Sfinte de o delegaţie a Patriarhiei Române direct din Ierusalim şi distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga ţară în noaptea de Înviere a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2009.